Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απόφαση για τη ΜΚΟ «αποναρκοθέτησης»

Αθώος κηρύχθηκε, χτες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος, για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Το σκεπτικό της απόφασης λέει πως υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις και αυτός αποδεχόταν καλόπιστα πως έπρατταν σωστά.

Καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια φυλάκισης ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκος και σε 5 χρόνια η σύζυγός του Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη. Επίσης, καταδικάστηκαν σε 12 και 14 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα οι πρέσβεις Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας. Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση αφορούσε την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000 - 2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε Λίβανο, Ιράκ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας - (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η... αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ