Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θολές προπαγανδιστικές αναφορές σε δήθεν «ρυθμίσεις για την κοινωνία»

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη (βλ. ρεπορτάζ σελ. 3), καθώς και με τους υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, είχε χτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στην συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες (χωρίς βέβαια να δημοσιοποιηθούν...) νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης βδομάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει «ρυθμίσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και την ισχυροποίηση δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».

Στην πραγματικότητα, την ίδια ώρα που αρχίζουν να μπαίνουν σε εφαρμογή τα αντιασφαλιστικά και τα άλλα αντεργατικά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και ετοιμάζεται το νέο αποφασιστικό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων με την τρίτη «αξιολόγηση», με «αιχμή του δόρατος» την επιβολή πρόσθετων εμποδίων στο δικαίωμα της απεργίας, η κυβέρνηση επιχειρεί με επιλεκτικές διαρροές και θολές αναφορές να καλλιεργήσει την προπαγανδιστική εικόνα ότι ταυτόχρονα φέρνει ρυθμίσεις «για την κοινωνία, εκτός μνημονίου», όπως ισχυριζόταν πρόσφατα η κυβερνητική εφημερίδα.

Βέβαια, ακόμα και από αυτές τις διαρροές επιβεβαιώνεται ότι καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν έχει να περιμένει ο λαός από αυτές τις «ρυθμίσεις».

Π.χ. σε ό,τι αφορά την απλήρωτη εργασία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα σε προγράμματα «οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων» και «επανεκπαίδευσης με νέες γνώσεις και ικανότητες» για άλλες ειδικότητες εργασίας, αυτοαπασχόλησης και «κοινωνικής οικονομίας», παραπέμποντας ουσιαστικά σε απαλλαγή της εργοδοσίας από ευθύνες και υποχρεώσεις της.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις αναπηρίας, οι διαρροές κάνουν λόγο για παράταση στην καταβολή τους στο ακέραιο για ένα εξάμηνο, αν η επανεξέταση του ασθενούς καθυστερεί από τα ΚΕΠΑ χωρίς δική του υπαιτιότητα. Ο ανάπηρος δηλαδή θα... περιμένει τη σειρά του μέχρι το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ να εξετάσει την περίπτωσή του, με άθικτο όλο το πλαίσιο που πετσοκόβει τις αναπηρικές συντάξεις. Τα παραπάνω, άλλωστε, θα συνοδευτούν από τα νέα χτυπήματα που θα επιφέρει η συνολικότερη «αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη» στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου.

Αντίστοιχα, γίνεται λόγος για βελτίωση παλιότερων ρυθμίσεων για το πενιχρό επίδομα ανεργίας των ΕΒΕ, για το οποίο πληρώνουν εισφορές από το 2011, με προϋποθέσεις όμως που τελικά τους αποκλείουν από την καταβολή του. Η όποια «βελτίωση», ωστόσο, θα πάει πακέτο με την τρίτη «αξιολόγηση» και την παραπέρα προώθηση της «απελευθέρωσης» μιας σειράς κλάδων, σύμφωνα με την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η οποία θα οξύνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και ελευθεροεπαγγελματιών.

Για την αναδιάρθρωση του Λυκείου και το άνοιγμα των σχολείων

Με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, είχε συνάντηση χτες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, «είναι όλα έτοιμα» για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτέμβρη, κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί στην πράξη, αφού ανάλογες δηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο, αλλά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σχολείων περνούν έως και τρεις μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, συζητήθηκε επίσης η αναδιάρθρωση που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το Λύκειο, από την οποία θα προκύψει και το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ανακοίνωση αυτού του σχεδίου αναμενόταν από τον Ιούλη, ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμα όλες του οι λεπτομέρειες. Πάντως, από τα βασικά σημεία του, στα οποία έχει κατά καιρούς αναφερθεί ο υπουργός σε συνεντεύξεις του, φαίνεται ότι θα είναι ένα σύστημα πρόσβασης εξίσου αν όχι και πιο ανταγωνιστικό και σκληρό από το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών. Θα περιλαμβάνει πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες πανελλαδικού τύπου, ενώ θα ακυρώνει εντελώς το μορφωτικό χαρακτήρα του Λυκείου, μετατρέποντάς το σε ένα προγυμναστήριο αποκλειστικά και μόνο για την πρόσβαση στα ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ