Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
Ξεπλένουν το ναζισμό και τη μήτρα που τον γέννησε

Σήμερα το «συνέδριο», που γίνεται υπό την αιγίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ

Ο μπρούτζινος «Αλιόσα», το άγαλμα - σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης στο Ταλίν, που συγκέντρωσε το μένος της αστικής τάξης και των κομμάτων της στην Εσθονία

Associated Press

Ο μπρούτζινος «Αλιόσα», το άγαλμα - σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης στο Ταλίν, που συγκέντρωσε το μένος της αστικής τάξης και των κομμάτων της στην Εσθονία
Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, με διοργανωτές το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το «Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης» της Εσθονίας, γίνεται στο Ταλίν η αντικομμουνιστική φιέστα που περιλαμβάνει καταρχάς συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης ή εκπροσώπων τους και ακολουθεί «εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού», όπως και «συνέδριο» για την «κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Εσθονός ευρωβουλευτής Τούνε Κέλαμ, του κόμματος Pro Patria, μέλους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μέλος ταυτόχρονα του ΔΣ της «Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης». Η «Πλατφόρμα» περιλαμβάνει 55 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από 13 κράτη - μέλη της ΕΕ (Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία), συν τις Ουκρανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Αλβανία, Καναδά και ΗΠΑ, που επισήμως «ασχολούνται με την έρευνα, την τεκμηρίωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα».

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα μετάσχουν καθηγητές πανεπιστημίων και στελέχη ιδρυμάτων με περγαμηνές στην αναθεώρηση της Ιστορίας, όπως και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Εσθονίας και Λιθουανίας, αλλά και εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Ανάλογου περιεχομένου «συζήτηση στρογγυλής τραπέζης» θα γίνει και στο «Μουσείο της Κατοχής», που χτίστηκε για να σπιλώσει και διαστρεβλώσει την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζιστές, με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην πρωτεύουσα Ταλίν στις 22/9/1944.

Προβλέπεται επίσης και μεσημεριανή «τελετή μνήμης» με κατάθεση στεφάνου στη «Στήλη της Νίκης», όπου θα μιλήσουν ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, και άλλοι υπουργοί της ΕΕ. Οι παράτες τους κλείνουν το βράδυ με την ...εικαστική έκθεση «Ο κομμουνισμός στον καιρό του» («Communism in its Time»).

Νερό στο μύλο του αντικομμουνισμού

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες η κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με αφορμή την όψιμη άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στο Ταλίν, ενώ είχε εκπροσωπηθεί στις προηγούμενες τέτοιες φιέστες, πέρυσι στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η «Αυγή» κυκλοφόρησε χτες έχοντας στην πρώτη σελίδα τον Κυρ. Μητσοτάκη και κατηγορώντας τον ότι ξεπλένει το ναζισμό. Η ΝΔ έσπευσε να χαρακτηρίσει γκεμπελικό το πρωτοσέλιδο και ως απάντηση ήρθε σχόλιο από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει «ακροδεξιά στροφή της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φτάνει στο σημείο να αθωώνει τους ναζιστές», υπενθυμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, «είχε αρνηθεί την ακροδεξιά βία, ξεπλένοντας την Χρυσή Αυγή».

Η αντιπαράθεση συμπληρώθηκε από δηλώσεις, όπως του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλια, που έκανε λόγο για «χυδαία επιχείρηση διχασμού από μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή», χαρακτηρίζοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη «σύγχρονο, βαθιά δημοκράτη, χωρίς διαχωριστικές γραμμές». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναπαραγάγει τα αντικομμουνιστικά φληναφήματα περί «εγκλημάτων του σταλινισμού».

Τη «σταλινολογία», που αποτελεί βέβαια την αιχμή του αντικομμουνισμού διεθνώς, έσπευσε να αναπαραγάγει και εκ μέρους της κυβέρνησης ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, που μιλώντας στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» υπενθύμισε ότι την εποχή της περεστρόικα έγινε «αυτοκριτική» από επίσημα χείλη για τη «σταλινική περίοδο».

Προηγουμένως, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, έσπευσε να ...βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μεμφόμενος το «σταλινισμό»: «Είναι σοβαρότατο λάθος να απευθύνουν μομφή στην ανανεωτική Αριστερά ότι δίνει άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονόμασαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία (2017-08-22 00:00:00.0)
Γιορτάζουν (2017-08-11 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική επιλογή (2011-01-16 00:00:00.0)
Δίκη αντιφασιστών για σοβιετικό μνημείο (2008-01-15 00:00:00.0)
Νομοθεσία ντροπής για την Ευρώπη (2007-02-16 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο «ξηλώματος» αντιφασιστικών μνημείων (2006-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ