Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται η ένταση και οι οικονομικές πιέσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας με αιχμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της τελευταίας για την ΕΕ, αλλά και τη διεύρυνση της τελωνειακής της ένωσης με την ΕΕ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, τονίζει: «Η σημαντικότερη δίοδος του Ερντογάν προς την ΕΕ περνά από την Τελωνειακή Ενωση, που διευκολύνει την πρόσβαση της τουρκικής οικονομίας στην ενιαία αγορά. Θα έπρεπε να θέσουμε διορία στον Τούρκο Πρόεδρο. Σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν δεν αφήσει άμεσα ελεύθερους τους Γερμανούς κρατούμενους, η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ενωσης. Η διακοπή θα έπληττε βέβαια σκληρά την Τουρκία, ωστόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα». Παράλληλα, ζήτησε το πάγωμα της βοήθειας που λαμβάνει η Αγκυρα από την ΕΕ ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος.

Τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας ζητά και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας και εταίρος της Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ. Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ απορρίπτουν τέτοιες «σκέψεις».

Στο πλαίσιο αυτού του σκληρού παζαριού με φόντο τη σημαντική αλληλεξάρτηση συμφερόντων των ευρωπαϊκών και τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από τη μία επιμένει στις οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία, από την άλλη προτείνει «η Ευρώπη να μη γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία», καθώς «ο Ερντογάν περιμένει ακριβώς αυτό» προκειμένου να «στηρίξει τους ισχυρισμούς του». Εξάλλου, ο ίδιος τάσσεται κατά μιας οριστικής ρήξης της ΕΕ με την Τουρκία, προσβλέποντας σε μια ...«μετά Ερντογάν» εποχή.

Στο παζάρι και η προσφυγική συμφωνία

Να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό, ζήτησε από τα κράτη - μέλη ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γκίντερ Ετινγκερ, μιλώντας στο «Spiegel». Σύμφωνα με το περιοδικό, η ΕΕ είχε συμφωνήσει να δώσει 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία έως το 2018, για δράσεις όπως η στέγαση και εκπαίδευση των προσφύγων.

Οσον αφορά στην προσφυγική συμφωνία, ο Μ. Σουλτς δηλώνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία δίνοντας τροφή και στέγη σε πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες και «δεν έχουμε να της προσάψουμε τίποτα», ενώ εκτίμησε ότι «ο κ. Ερντογάν ούτε έχει συμφέρον, αλλά ούτε και δυνατότητα να απειλήσει με ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ