Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χωρίς τέλος ο εφιάλτης του τυφώνα «Χάρβεϊ»

Αυξάνονται νεκροί και αγνοούμενοι ενώ οι άστεγοι πλημμυροπαθείς μετριούνται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες...

Η απελπισία χτύπησε «κόκκινο» για εκατοντάδες κατοίκους του λιμανιού Πορτ Αρθουρ του Τέξας που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης...

Beulah Johnson

Η απελπισία χτύπησε «κόκκινο» για εκατοντάδες κατοίκους του λιμανιού Πορτ Αρθουρ του Τέξας που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο υδάτινος εφιάλτης για εκατομμύρια κατοίκους του Τέξας και της Λουιζιάνας, με τον αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται τουλάχιστον μεταξύ 18 και 30 και τους άστεγους πλημμυροπαθείς να ξεπερνούν τις πολλές δεκάδες χιλιάδες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των αγνοουμένων.

Στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο «Τζορτζ Μπράουν» του Χιούστον έχουν αναζητήσει καταφύγιο πλέον πάνω από 9.000 άστεγοι πλημμυροπαθείς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναζητούσαν προσωρινό κατάλυμα σε μικρά πανδοχεία, στάδια ή σχολεία, που δεν είχαν ακόμη πλημμυρίσει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολουθούν τον τυφώνα «Χάρβεϊ» και οι οποίες αναμένονται πιο έντονες αύριο, Παρασκευή, σε συνδυασμό με τα πεπαλαιωμένα φράγματα, τα «ταλαιπωρημένα» αναχώματα και τις λιγοστές αντιπλημμυρικές υποδομές σε μεγαλουπόλεις όπως το Χιούστον, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διάσωσης και μεγαλώνουν την αγωνία της επιβίωσης ιδιαίτερα στα πιο φτωχά, λαϊκά νοικοκυριά που αφήνονται στη μοίρα τους. Ιδιαίτερα τραγική παραμένει, για παράδειγμα, η κατάσταση στην κομητεία Χάρις του Τέξας, η οποία ήταν και από τις πρώτες που πλημμύρισαν. Στη συγκεκριμένη κομητεία, ένας στους τρεις κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 1.000 νοικοκυριά ζούσαν σε σπίτια που είχαν αγοράσει με επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο σε περιοχές που είχαν και παλιότερα καταστραφεί από πλημμύρες. Σαν να μην έφθαναν αυτά, χτες, όσοι δεν είχαν ξεσπιτωθεί λόγω του τυφώνα «Χάρβεϊ» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προληπτικά λόγω κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου «Arkema», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,4 χλμ. από τις κατοικημένες περιοχές...

Με κάθε μέσο εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα τους σπίτια οι κάτοικοι του Χιούστον

Scott Clause/The Advertiser

Με κάθε μέσο εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα τους σπίτια οι κάτοικοι του Χιούστον
Ο εφιάλτης των πλημμυρών γίνεται μεγαλύτερος και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές του Χιούστον, κοντά στη ζώνη της πετροχημικής βιομηχανίας και στα διυλιστήρια μονοπωλίων Ενέργειας όπως η «ExxonMobil». Ο βασικός λόγος είναι πως κάποιες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, όπως το δεύτερο μεγαλύτερο του Χιούστον στο Μπεϊτάουν, έχουν πλημμυρίσει επιβαρύνοντας με επιπλέον ρύπους τα νερά της πλημμύρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Το ίδιο διάστημα, δύσκολες στιγμές περνούν και χιλιάδες κάτοικοι της (παρακείμενης με το Τέξας) πολιτείας Λουιζιάνας, όπου εκδηλώνονται καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 72 χλμ. την ώρα. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούσαν τους 5.000.

Τέλος, προχτές βράδυ, έφθασε στο δυτικό Τέξας ο Πρόεδρος Τραμπ σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πλημμυροπαθείς του τυφώνα «Χάρβεϊ» πως θα έχουν βοήθεια «άμεσα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ