Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η μείωση φόρων στο κεφάλαιο συμπληρώνει τα αντεργατικά μέτρα

Από παλιότερη κινητοποίηση Γάλλων μεταλλεργατών στη Μασσαλία

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση Γάλλων μεταλλεργατών στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, χαρακτήρισε χτες «τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση» την εργατική νομοθεσία όπως υπήρχε μέχρι σήμερα στη χώρα, κατά την παρουσίαση των επόμενων πέντε διαταγμάτων με τα οποία θα συνεχιστούν οι αντεργατικές ανατροπές στη χώρα. Πρόκειται για τον επόμενο γύρο των μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τη συγκέντρωση του μεγάλου κεφαλαίου και την ενίσχυση της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας». Γι' αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος της Ενωσης των Γάλλων Βιομηχάνων «Medef», Πιερ Γκατάζ, είπε για τις νέες ανατροπές ότι «τις περιμέναμε εδώ και δεκαετίες».

Τα νέα πακέτα μέτρων αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, μέσα από μείωση των αποζημιώσεων με καθορισμό πλαφόν αλλά και νέες διαστάσεις στη συζήτηση και τις διακρίσεις περί «δίκαιων» και «άδικων» απολύσεων.
  • Το ακόμα πιο αποφασιστικό χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), υπονομεύοντας τις κλαδικές ΣΣΕ μέσα από πριμοδότηση των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών σε επίπεδο επιχείρησης, με στόχο τη δυνατότητα πιο «ευέλικτων» συνομιλιών και την καλύτερη «προσαρμογή» στις «ανάγκες της αγοράς».
  • Ξεχωρίζει η σημασία που το μεγάλο κεφάλαιο δίνει και στην παραπέρα υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, αφού ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις της εργοδοσίας όχι με εκλεγμένους εκπροσώπους συνδικάτων αλλά και «εργαζόμενους που δεν θα ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο». Αυτό προβλέπεται να ξεκινήσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που βέβαια στη δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης έχουν άλλα μεγέθη), ωστόσο είναι τροχιοδεικτικό για τη συνέχεια δράσεων στην ίδια κατεύθυνση.

Αλλωστε, όπως δήλωσε και η υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό, ένας από τους βασικούς στόχους των μεταρρυθμίσεων είναι «να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας», εννοώντας ακόμα δραστικότερη ενίσχυση των εργαλείων ενσωμάτωσης και καθυπόταξης των εργαζομένων, πρόσδεσής τους στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Είχε προηγηθεί, προχτές, η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας της χώρας Μπρουνό Λε Μερ σε εκδήλωση της «Medef», όπου και ανακοίνωσε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 33% στο 25%. «Θέλετε πράξεις και θέλετε αποφάσεις: θα τις έχετε», σημείωσε ο υπουργός απευθυνόμενος σε διευθυντικά στελέχη μονοπωλιακών ομίλων και συμπλήρωσε: «Είναι επείγον να ολοκληρώσουμε την οικονομική μεταρρύθμιση της Γαλλίας...».

Αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα, συνδικάτα ανακοίνωσαν χτες ότι στις 12 Σεπτέμβρη θα οργανωθούν «μέρα δράσης» και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ