Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο τα παζάρια με την ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δίχως σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, μετά από συνομιλίες τεσσάρων ημερών, και ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις ομάδες Βρετανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και τον επικεφαλής της ομάδας αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ εκτίμησε ότι δεν σημειώθηκε «καμία αποφασιστική πρόοδος», επιρρίπτοντας εμμέσως στους Βρετανούς την ευθύνη και αμφιβάλλοντας εάν θα καταστεί τελικά εφικτή το φθινόπωρο η έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με τις άλλες 27 χώρες - μέλη της ΕΕ. Τόνισε πως οι Βρυξέλλες «σέβονται την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την ΕΕ, την ενιαία αγορά και την Τελωνειακή Ενωση», προσθέτοντας εντούτοις ότι «σε καμία περίπτωση» δεν θα επιτρέψει η Κομισιόν να υποβαθμιστεί από το Brexit η ενιαία αγορά και η δυνατότητα της ΕΕ να ρυθμίσει, να εποπτεύσει, να επιβάλλει τους νόμους της.

Επανέλαβε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να υιοθετήσει τα δικά του κριτήρια και τους δικούς του κανονισμούς και να αναγνωριστούν αυτά αυτομάτως από την ΕΕ», τονίζοντας: «Αυτό ζητούν. Αυτό είναι αδύνατον! Δεν μπορείς να τεθείς εκτός Ενιαίας Αγοράς και να θες να καθορίσεις τη νομική τάξη της Ενιαίας Αγοράς».

Ο Ντέιβις ωστόσο διέκρινε «κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε ένας «υψηλός βαθμός σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία (που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου).

Εξέφρασε επιπροσθέτως αντιρρήσεις για το κόστος της «διατροφής» που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει καθήκον απέναντι στους Βρετανούς φορολογούμενους, ώστε να κατανοήσει τα αιτήματα της ΕΕ». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε πως «οι συζητήσεις μας αυτήν τη βδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστική απ' ό,τι αυτή της ΕΕ».

Πάντως, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που είχαν πρόσβαση στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, διαπίστωσαν πως αυτήν τη φορά οι συνομιλίες «ήταν πιο δηκτικές» και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε επικρίνει τη στάση της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως «δεν έχει δώσει επαρκείς πληροφορίες» ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ