Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Για «ευρεία σύγκρουση» προειδοποιεί και η Ρωσία

ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο» για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο κάλεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε άρθρο του (που δημοσιεύτηκε με αφορμή την αυριανή έναρξη της Συνόδου των BRICS) εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης.

Καθώς η Ρωσία επιμένει ότι η επιβολή κυρώσεων είναι «αντιπαραγωγική» για τη λύση του προβλήματος, ο Πούτιν επέλεξε να υποστηρίξει ότι «τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο». «Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο» υποστήριξε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη». Μάλιστα, επέλεξε να εκτιμήσει (ή προειδοποιήσει;) ότι η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης» και ζήτησε την υποστήριξη προσπαθειών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με προϋπόθεση αφενός την αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της ΛΔ Κορέας, αφετέρου των κοινών στρατιωτικών ασκήσεν ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή (...) Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική». Γι' αυτό και «πρέπει να προετοιμαστούμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, απέρριψε τις ερμηνείες όσων του απέδωσαν «διαφοροποίηση» από τις θέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και λέγοντας ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον Πρόεδρο, εξήγησε ότι οι «διπλωματικές λύσεις» για τις οποίες μίλησε, λέγοντας ότι «δεν ξεμένουμε» από αυτές, «μπορεί να σημαίνουν οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ». Οπως είπε, «(διπλωματικές λύσεις) δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον Πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα εξέφρασε χτες την ελπίδα ότι «Κίνα και Ρωσία θα αντιληφθούν πλήρως τη σημασία της επιβολής νέων κυρώσεων (κατά της ΛΔ Κορέας)». Οπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Ασο δήλωσε ότι ακυρώνει επίσκεψή του που είχε προγραμματιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω «της κατάστασης με τη Βόρεια Κορέα». Στις επαφές του επρόκειτο να συζητηθούν θέματα νομισματικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ