Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εντείνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και τα πολυεπίπεδα παζάρια

Ενδεικτικές των διεργασιών οι διαφωνίες ως προς το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Βορείου Κορέας

ΠΕΚΙΝΟ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι θα συμβάλλει ώστε Ιαπωνία και Νότια Κορέα να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα «υπερεξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, προμηνύοντας έτσι νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο, ως μέρος των ευρύτερων ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, που αφορούν κυρίως τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε επίσημη δήλωση ότι στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του Μουν Τζε - ιν συμφωνήθηκε «κατ' αρχήν» μια αγορά αμερικανικών όπλων «αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων». Αλλες διευκρινίσεις δεν δόθηκαν, ωστόσο είναι σαφές ότι ανοίγονται λαμπρά μονοπάτια και για πολλά μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας προχώρησε και αυτό σε νέες στρατιωτικές ασκήσεις, με χρήση πραγματικών πυρών. «Αν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στο βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ - τσαν, διοικητής της 13ης Ναυτικής Μοίρας.

Την Κυριακή, εξάλλου, η Β. Κορέα προχώρησε σε νέα δοκιμή, που σύμφωνα με την ίδια αφορούσε βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διηπειρωτικό πύραυλο ICBM.

Δηλώσεις Πούτιν

Χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS, και ενώ πρώτη η Ουάσιγκτον αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί ενδεχόμενης ανάληψης και στρατιωτικής δράσης, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι «πρέπει να μην ξεχνάμε τα μαθήματα από το Ιράκ και τη Λιβύη» και ότι «η Βόρεια Κορέα είναι η τελευταία που θα τα ξεχάσει», προσθέτοντας πως «η όξυνση της στρατιωτικής υστερίας δεν έχει νόημα, δεν θα οδηγήσει πουθενά» και πως «όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή».

«Η χρήση των κυρώσεων είναι άχρηστη και αναποτελεσματική», υποστήριξε, επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες διαφωνίες που υπάρχουν ως προς την «αντιμετώπιση» των βαλλιστικών δοκιμών της Β. Κορέας. Επίσης, συνέδεσε την επιλογή της Μόσχας να μη στηρίξει νέες κυρώσεις και με την πορεία των ανταγωνισμών σε άλλα μέτωπα (Ουκρανία): «Φυσικά, είναι γελοίο να μας περιλαμβάνει κανείς στην ίδια λίστα με την Πιονγιάνγκ και μετά να καλούν τη Ρωσία να στηρίξει νέους περιορισμούς ενάντια στη Βόρεια Κορέα... Αυτό το κάνουν άτομα που μπερδεύουν την Αυστρία με την Αυστραλία και μετά πάνε στον Πρόεδρό τους και λένε "ας πείσουμε τη Ρωσία να σκληρύνει τις κυρώσεις (ενάντια στη Βόρεια Κορέα)"».

Η Κίνα

Την ίδια στιγμή, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ ανέφερε ότι «όσον αφορά το πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαντήσει και τι δράση θα αναλάβει, αυτό εξαρτάται από τη συζήτηση που θα κάνουν τα μέλη του». Επανέλαβε ότι η Κίνα πάντα υποστήριζε την «ειρηνική διευθέτηση» του ζητήματος και θα συμμετάσχει στη σχετική συζήτηση με «έναν υπεύθυνο και εποικοδομητικό τρόπο». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ακόμα ότι «η στρατιωτική βία δε μπορεί να είναι επιλογή».

Αλλωστε, και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, ο πρέσβης της Κίνας Λιού Ζιεγί επισήμανε ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ το χάος και τον πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο», καλώντας παράλληλα τη Β. Κορέα να σταματήσει «λανθασμένες» κινήσεις ενάντια στα συμφέροντά της. Δεν παρέλειψε δε να ξαναζητήσει την υιοθέτηση του σχεδίου που Ρωσία - Κίνα έχουν καταθέσει για επανέναρξη διαλόγου, με «πάγωμα» και των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ αλλά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Σχέδιο που ειδικά η Ουάσιγκτον συνεχίζει να απορρίπτει, με το επιχείρημα ότι οι ασκήσεις και οι εξοπλισμοί που ενισχύει είναι «αμυντικού χαρακτήρα» και δεν τις διαπραγματεύεται.

Η Γερμανία

«Μόνο ειρηνική λύση» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να υπάρξει σχετικά με τη Β. Κορέα, σημείωσε από τη μεριά της Γερμανίας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στη γερμανική Βουλή. Προχτές, η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε - ιν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ενώ οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα αυστηρότερες κυρώσεις. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός μεταξύ των εταίρων. Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση και να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση».

Την ίδια μέρα, η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συμφωνώντας στο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει την πίεση στην Πιονγιάνγκ και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσει γρήγορα πιο αυστηρές κυρώσεις. Η καγκελάριος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί στο πλαίσιο της ΕΕ για πρόσθετες σκληρές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ