Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζεται το παζάρι για νέα NAFTA

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Με «μικρή πρόοδο» σε ζητήματα Ενέργειας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκαν χτες στην Πόλη του Μεξικού οι εργασίες του δεύτερου γύρου επαναδιαπραγμάτευσης της «Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (NAFTA) μεταξύ του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, του Μεξικανού υπουργού Οικονομικών Ιλδελφόνσο Γκουαχάρδο και της Καναδής υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

Ο πρόεδρος του Μεξικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (CCE) Χουάν Πάμπλο Καστανιόν - που εκπροσώπησε μεξικανικά μονοπώλια στα παζάρια - γνωστοποίησε ότι οι περισσότερες κόντρες καταγράφηκαν σε συνομιλίες που αφορούσαν την αυτοκινητοβιομηχανία, τις αγορές εργασίας και τον καθορισμό μηχανισμού επίλυσης των διαφορών. Απέδωσε την ευθύνη στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι αποφεύγουν έως τώρα συστηματικά να υποβάλουν γραπτώς λεπτομερείς προτάσεις για αλλαγές στη NAFTA.

Παρατηρητές που είχαν πρόσβαση σε μέρος των παζαριών που ολοκληρώθηκαν χτες, τόνισαν ότι ΗΠΑ - Καναδάς διαμαρτυρήθηκαν για την «υπονόμευση του ανταγωνισμού» που συνιστούν οι ιδιαίτερα χαμηλοί μισθοί των Μεξικανών εργατών. Το ίδιο 24ωρο, μελέτη του Μεξικανικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου UNAM διαπίστωνε ότι τα εργοδοτικά συνδικάτα και η ουσιαστική έλλειψη συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας στο Μεξικό έχουν μειώσει τους μισθούς των Μεξικανών εργαζομένων κατά 60% μέσα στην τελευταία 30ετία.

Διεθνή ΜΜΕ παρατήρησαν, πάντως, τη μετάβαση του Μεξικανού Προέδρου Ε. Π. Νιέτο στην Κίνα και τη συμμετοχή του σε φόρουμ των BRICS, εκτιμώντας πως οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση από τη NAFTA ίσως φέρουν πιο κοντά Μεξικό και Κίνα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ