Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 24 Σεπτέμβρη

Η «πρώτη» των κινητοποιήσεων χτες στα Φάρσαλα. Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα

Με αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στα Φάρσαλα ξεκίνησαν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι αγρότες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αγοράς στα Φάρσαλα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο «στόχαστρό» τους βρέθηκε, ιδιαίτερα, ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, και η εφαρμογή του θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν ο Δ. Χατζηανδρέου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων και ο Τζ. Δημουλάς, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Κατήγγειλε, επίσης, την επιχείρηση της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους αγρότες σχετικά με την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας, επιστρατεύοντας διάφορα ψεύδη, καθώς και την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον συνδικαλιστών του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος. Ο Γ. Πατάκης μίλησε, στη συνέχεια, για το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και τόνισε ότι αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Στο ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών των Φαρσάλων που, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Να μην εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική τομάτα και να καταργηθεί η περιφερειοποίηση του προστίμου συνυπευθυνότητας στα σιτηρά.
  • Να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στα επίπεδα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.
  • Να δεσμευτεί η κυβέρνηση και να καταβάλει ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις φετινές καταστροφές από τη λειψυδρία.
  • Να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΟΕΒ.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • H ATE να μην ιδιωτικοποιηθεί, αλλά να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό, αναπτυξιακό. Επίσης, να διαγραφούν τα πανωτόκια και να ρυθμιστούν ουσιαστικά τα χρέη, να μην παρακρατούνται αυθαίρετα οι επιδοτήσεις των αγροτών, έναντι χρεών στην ΑΤΕ.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Το μεγάλο αγωνιστικό «ραντεβού» των αγροτών της Θεσσαλίας έχει οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Σεπτέμβρη, στα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Κινητοποίηση την ίδια μέρα θα έχουν και οι αγρότες της Λαμίας. Με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και στα Τρίκαλα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ