Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Η Ενέργεια στα άμεσα ενδιαφέροντα

Τα «φιλέτα» της Ενέργειας προσελκύουν το ενδιαφέρον των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων, εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν στη χώρα μας συνοδεύοντας τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν. Ανεπίσημες πληροφορίες έκαναν λόγο περί «σημαντικών συμφωνιών» που βρίσκονται στα σκαριά μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE, με σκοπό τη συνεργασία τους για την από κοινού διείσδυση στις ενεργειακές αγορές των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στη χώρα μας αλλά και η διαχείριση υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ βρίσκονται στο «επενδυτικό στόχαστρο» του γαλλικού μονοπωλίου «Suez», η οποία εκδηλώνει γενικότερο ενδιαφέρον για τη διαχείριση των εγχώριων υδάτινων πόρων.

Εκπρόσωποι της «Total» και της «Suez» σε δηλώσεις τους στο «Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» εξέφρασαν την επιθυμία των δύο γαλλικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιούν στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων αλλά και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας («Total»), όπως επίσης και στην εξαγορά ποσοστών και απόκτησης του μάνατζμεντ των εταιρειών ύδρευσης στην Ελλάδα («Suez»). Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της «Total» στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένας «σημαντικός ενεργειακός κόμβος» αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταφέρεται «φυσικό αέριο από την Αίγυπτο, από τη Ρωσία, από την Τουρκία».

Επίσης χτες, υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής ηλεκτρισμού με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, ανάμεσα σε άλλα, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την από κοινού ανάπτυξη πρότζεκτ που θα αφορούν στην τεχνολογία των "έξυπνων" δικτύων και στις ψηφιακές τεχνολογίες, με ιδιαίτερη έμφαση στους "έξυπνους" μετρητές». Να σημειώσουμε ότι ήδη στη χώρα μας «τρέχει» πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης 200.000 παλιών μετρητών της ΔΕΗ με τους νέας γενιάς ψηφιακούς μετρητές, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ, μέχρι το 2020 θα πρέπει να έχει γίνει αντικατάσταση στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.

Η «ενεργειακή ασφάλεια» στο επίκεντρο ενεργειακού συνεδρίου στην Αλεξανδρούπολη

Στο μεταξύ, η «ενεργειακή ασφάλεια» βρέθηκε στο επίκεντρο σχετικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Στο συνέδριο μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, εκφράζοντας τις σταθερές απόψεις των ΗΠΑ σχετικά με το ρόλο της Ενέργειας στην «ασφάλεια» της Ευρώπης καθώς και για τη θέση της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία των νέων υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου που δημιουργούνται στη χώρα μας μέσω της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και της κατασκευής πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, αφού δημιουργούν, όπως είπε, δυνατότητες εισαγωγής νέων πηγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα την είσοδο αμερικανικών εταιρειών προμήθειας ΥΦΑ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο ίδιο συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, και οι ομόλογοί του υπουργοί της Βουλγαρίας και της Σερβίας, υποστηρίζοντας και οι τρεις στις ομιλίες τους την ανάπτυξη έργων διασυνδέσεων των συστημάτων φυσικού αερίου των τριών χωρών. Ακόμη, η Βουλγάρα υπουργός ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ