Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
1917 - Η πορεία προς την Οκτωβριανή Επανάσταση από μήνα σε μήνα

Η νέα αυτή έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσιάζει το πυκνό σε πολιτικά γεγονότα 1917 μέσα από πλούσια εικονογράφηση, αξιοποιώντας φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής, χαρακτηριστικές τοποθετήσεις των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συγκρούστηκαν κατά την επανάσταση, δημοσιεύματα των εφημερίδων, μικρές καθημερινές ειδήσεις, αποσπάσματα από μυστικές εκθέσεις της τσαρικής αστυνομίας, εκτιμήσεις ξένων διπλωματών. Στο σύνολό τους προσφέρουν στον αναγνώστη το «σύμπαν» του επαναστατικού 1917, ανασυνθέτοντας το κλίμα και την ατμόσφαιρα της συναρπαστικής αυτής περιόδου.

«Κάποτε μερικοί μήνες επανάστασης διαπαιδαγωγούν πιο γοργά και πιο πλέρια τους πολίτες, απ' ό,τι δεκαετίες πολιτικής στασιμότητας».

Αυτή η σπουδαία διαπίστωση που έκανε ο Λένιν το 1905 αναδεικνύεται γλαφυρά μέσα από το βιβλίο. Ακολουθώντας μήνα - μήνα τα συναρπαστικά γεγονότα του 1917, αναδεικνύεται το πώς σε επαναστατικές συνθήκες, οι μάζες διδάσκονται μέσα σε μέρες και βδομάδες περισσότερα από όσα σε συνθήκες καθημερινής, «νυσταλέας» ζωής.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται μπροστά στον αναγνώστη η θυελλώδης περίοδος έως τη νίκη του Οκτώβρη: Η επανάσταση των εξεγερμένων στρατιωτών και εργατών το Φλεβάρη που γκρέμισε τον τσάρο, η δράση των επαναστατημένων μαζών μέσα από τα Σοβιέτ, η συγκρότηση της αστικής Προσωρινής Κυβέρνησης και η διαμόρφωση της αντικειμενικής εκείνης κατάστασης που ο Λένιν χαρακτήρισε ως «δυαδική εξουσία». Το βιβλίο προσφέρει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την εξέλιξη και τις στροφές της πάλης, τη βήμα - βήμα χάραξη επαναστατικής γραμμής από τον Λένιν και τους μπολσεβίκους, με την πυξίδα αμετακίνητη από το στόχο της κατάκτησης της εργατικής εξουσίας.

Ο αναγνώστης γνωρίζει ηρωικές μορφές των μπολσεβίκων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, άλλους γνωστούς από τη μετέπειτα δράση τους, άλλους λιγότερο γνωστούς ή και που έπεσαν τις μέρες του αγώνα. Γνωρίζει επίσης τους «αντίπαλους» πρωταγωνιστές, τους ηγέτες των αστικών και μικροαστικών δυνάμεων και κομμάτων (καντέτους, εσέρους, μενσεβίκους κ.λπ.) και το ρόλο τους.

Ως βάση για τη συγκεκριμένη έκδοση χρησιμοποιήθηκε το υλικό που περιέχεται στο παλαιότερο βιβλίο «Εικονογραφημένη Ιστορία της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, η Ρωσία το 1917 από μήνα σε μήνα» του Αλμπερτ Νιεναρόκοφ, που εκδόθηκε για την ελληνική γλώσσα από της εκδόσεις «Προγκρές» και «Σύγχρονη Εποχή» το 1988. Η επιμέλεια της συγκεκριμένης έκδοσης έχει γίνει από την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η έκδοση αυτή εμπλουτίζει σημαντικά την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα της ΣΕ με αφορμή τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης. Προσφέρει, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, μια λεπτομερή και ζωντανή γνωριμία με τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1917, μια ματιά «από κοντά» της επαναστατικής αυτενέργειας των μαζών και της καθοριστικής πολιτικής των μπολσεβίκων για το θρίαμβο της σοσιαλιστικής επανάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την Οκτωβριανή Επανάσταση (2020-11-07 00:00:00.0)
«Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» (2017-05-07 00:00:00.0)
Γκιούρκο Λάσζλο: «Ο Λένιν τον Οκτώβρη», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (2014-08-03 00:00:00.0)
Τιμάμε διαδίδοντας το έργο του (2014-01-19 00:00:00.0)
Το Γαλάζιο Τετράδιο (2012-01-22 00:00:00.0)
Το Γαλάζιο Τετράδιο (2012-01-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ