Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα ενίσχυσης του ΠΑΜΕ κόντρα στα σωματεία - μηχανισμούς της εργοδοσίας

Ανακοίνωση της ΔΑΣ με αφορμή τις εκλογές στο «σωματείο» της «Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και σούπερ μάρκετ»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ της Αττικής να μην ανέχονται οι «εκπρόσωποί» τους να καθορίζονται από την εργοδοσία και τους ανθρώπους της στα σωματεία - σφραγίδες, απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), με αφορμή τις εκλογές της «Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και σούπερ μάρκετ». Στις εκλογές του συγκεκριμένου «σωματείου», που ξεκίνησαν χτες στο ΚΥΒΕ στο Περιστέρι, οι εργαζόμενοι, που οδηγούνται στην κάλπη με τις υποδείξεις, ακόμα και τη συνοδεία προϊσταμένων και διευθυντών, μπορούν να κάνουν το βήμα απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

Από χτες οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, του ψηφοδελτίου των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου που παλεύουν μέσα από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, συζητούν με τους συναδέλφους τους για το κριτήριο με το οποίο πρέπει να σταθούν μπροστά στην κάλπη.

Απευθύνονται σε κάθε εργαζόμενο στα ταμεία, στις αποθήκες, στα ψυγεία, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα μαζί τους: Τετράωρα, υπερωρίες, εντατικοποίηση, άγχος για την ανανέωση της σύμβασης.

Εξηγούν τι είναι και ποιον εξυπηρετεί το «σωματείο» στο οποίο καλούνται να ψηφίσουν: «Η "Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και σούπερ μάρκετ", που καλείσαι αυτές τις μέρες να πάρεις μέρος στις εκλογές της, δεν είναι σωματείο! Είναι ένας μηχανισμός της εργοδοσίας που τιτλοφορείται ως σωματείο, ώστε να προωθεί τα σχέδια και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των σούπερ μάρκετ, μέσα στους εργαζόμενους. Είναι μια φάμπρικα για την παραγωγή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπάλληλων, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που καθορίζει συνολικά τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει το συγκεκριμένο σωματείο - μηχανισμός, πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στις κυβερνητικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα».

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η «Ενωση» αποτελεί ένα σωματείο - φάντασμα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, δεν αναλαμβάνει την παραμικρή πρωτοβουλία για τα προβλήματα των εργαζομένων. Λειτουργεί όμως «ρολόι» ως «μια σφραγίδα στα χέρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού»: Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, περιφερειάρχες και διευθυντές καταστημάτων, κατέχουν διοικητικές θέσεις, «προωθούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποφασίζουν απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές».

Αντίστοιχα, οι εκλογές γίνονται κάτω από την «παρότρυνση» προϊσταμένων και διευθυντών των επιχειρήσεων («Μy Market», «AB Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης» κ.ά.). Η ΔΑΣ καταγγέλλει μάλιστα την προσπάθεια οι εκλογές να γίνουν «εν κρυπτώ» τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, «με ανύπαρκτες συλλογικές διαδικασίες και εκλογοαπολογιστική συνέλευση - παρωδία, που ποτέ δεν ανακοινώθηκε στους χώρους δουλειάς».

Ακόμα και όταν πιάστηκαν στα πράσα, με διάφορα προσχήματα προσπάθησαν να αποτρέψουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ.

Οι πιέσεις από διευθυντικά στελέχη και προϊσταμένους έγιναν φανερές από την πρώτη κιόλας μέρα: Οι... ψηφοφόροι έφταναν στο χώρο των εκλογών με τη συνοδεία προϊσταμένων. Στο φόντο αυτό, πολλοί εργαζόμενοι, εκτός από το φόβο, εξέφρασαν και τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να τους σύρουν στην κάλπη για να μετατρέψουν την ψήφο τους σε όπλο ενάντια στα δικαιώματά τους.

Αγωνιστική - ταξική επιλογή μπροστά στην κάλπη

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν αγωνιστική - ταξική επιλογή πίσω από το παραβάν:

«Πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε στις εκλογές αυτού του απαράδεκτου μηχανισμού, για να μας δείτε και να σας κοιτάξουμε στα μάτια, να μάθετε ποιοι είμαστε. Για να αποκαλύψουμε εντός των τειχών όλη αυτή τη δυσοσμία που αναδίνεται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τις παρατυπίες ανύπαρκτων συλλογικών διαδικασιών που φέρνουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τους σχεδιασμούς και την παρέμβαση που επιδιώκουν να κάνουν στο μυαλό και τη συνείδηση των εργαζομένων. Για να υπάρξει αγωνιστική - ταξική επιλογή μέσα στο παραβάν απέναντι στα διευθυντικά στελέχη και τους ανθρώπους της εργοδοσίας.

Για να προσπαθήσουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς, την εργοδοτική τρομοκρατία, τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων ώστε να δώσουν δημοκρατική επίφαση σε σημαδεμένες εκλογές, που δεν έχουν καμία σχέση με μαζική, δημοκρατική και ελεύθερη διαδικασία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Εχουμε κάθε δικαίωμα να μην ανεχόμαστε οι "εκπρόσωποι των εργαζομένων" να καθορίζονται από την εργοδοσία πίσω από κλειστές πόρτες μηχανισμών. Ακόμα κι αν δε συμφωνείς σε όλα μαζί μας, δεν έχεις καμία σχέση με αυτούς που σε τρομοκρατούν, που τσακίζουν τη ζωή σου. Κάνε το βήμα!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ