Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα

Νέα κινητοποίηση χτες, με κατάληξη στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε συνάντηση με την αρμόδια υπουργό

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε νέα κινητοποίηση, που ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατέληξε με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, προχώρησαν χτες το απόγευμα η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Τα σωματεία συνεχίζουν να διεκδικούν αγωνιστικά τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για τους απλήρωτους εργαζόμενους τόσο του πρακτορείου «Ευρώπη» όσο και του τυπογραφείου της «Ιριδας». Υπενθυμίζεται ότι η παύση εργασιών στο πρακτορείο «Ευρώπη», στις αρχές Αυγούστου, είχε αποτέλεσμα 250 εργαζόμενοι να βρίσκονται απλήρωτοι και σε ανασφάλεια όσον αφορά τις θέσεις εργασίας.

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, στην οποία έθεσε τα αιτήματα της κινητοποίησης, ζητώντας η κυβέρνηση να πάρει θέση. Με τη συγκέντρωση δόθηκε συνέχεια στην πετυχημένη απεργιακή μάχη στα πρακτορεία Τύπου και τα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών.

Στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και Ομοσπονδιών, καθώς και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου.

Κανείς συμβιβασμός!

«Δεν στριμωχνόμαστε στο μονόδρομο της υποταγής και του συμβιβασμού. Δεν θα γίνουμε θιασώτες της ανάπτυξης για το κεφάλαιο, παρακολουθώντας να υποβαθμίζουν τη ζωή μας σε μειωμένες απαιτήσεις, μισθούς πείνας, ανεργία», τόνισε ο Ανέστης Κανάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα πρακτορεία και γραμματέας της Ομοσπονδίας.

«Εχουμε υποχρέωση να αντέξουμε», πρόσθεσε, κόντρα σε εργοδότες και κυβέρνηση που ποντάρουν στο γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι και υπολογίζουν πως γρήγορα θα τους αδειάσουν τη γωνιά και θα αναγκαστούν να γίνουν ευέλικτο και φθηνό προσωπικό για τους εργολάβους. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Παλεύουμε για το ψωμί της οικογένειάς μας, για τα δικαιώματα που μας παρέδωσαν οι παλιότεροι, γι' αυτά που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας», είπε, και τόνισε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

«Μέσα στην κρίση χάσαμε πολλά, η εργατική τάξη όμως δεν πρέπει να χάσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια της», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Δεν ερχόμαστε να ζητήσουμε τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της εργοδοσίας. Διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση η υπουργός Εργασίας δεν έδωσε καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Απλά, αρκέστηκε να πει πως το υπουργείο τα μελετά και τα εξετάζει, ενώ προανήγγειλε νέα τριμερή συνάντηση. Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος του σωματείου και της Ομοσπονδίας, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα και να βάλουν δύσκολα σε κυβέρνηση και εργοδότες.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη διπλώσουν τη σημαία του αγώνα, αλλά να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια της εργοδοσίας να χτυπήσει τη σταθερή δουλειά. Να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση που χτυπάει την πλάτη στα αφεντικά, αφού τους επιτρέπει να καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην απληρωσιά.

Η σκυτάλη στους εργαζόμενους του «Athens Ledra»

Εξω από το υπουργείο Εργασίας θα συγκεντρωθούν σήμερα, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι που δούλευαν στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» και παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς δουλειά. Με την κινητοποίηση, την οποία αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση, στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση, στον παλιό εργοδότη που σταμάτησε τη λειτουργία της επιχείρησης, στον νέο ιδιοκτήτη που απέκτησε το ξενοδοχείο με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, ότι συνεχίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Καλούν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά, με διασφάλιση όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, μισθών, δώρων και υπερημεριών. Παλεύουν για νέα έκτακτη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν σχέση εργασίας με το ξενοδοχείο μέχρι την αναστολή λειτουργίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ