Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Συλλήψεις, αντιδράσεις και αποπροσανατολισμός

Σε κατασχέσεις εκλογικού υλικού για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτώβρη, που έχει κριθεί παράνομο και αντισυνταγματικό, και σε διώξεις κατά μελών της τοπικής κυβέρνησης και δημάρχων προχώρησε με εντολή της Εισαγγελίας της Ισπανίας η αστυνομία.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόντ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι και το ισπανικό κράτος ότι ρέπει προς τον αυταρχισμό και την καταπάτηση της δημοκρατίας. Επίσης, τα αστικά κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία κάλεσαν τους οπαδούς τους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δεν έλειψαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία και διαμαρτυρίες περί «κατοχής».

Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έχει εξελιχθεί σε σημείο σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης, που καταφέρνει να εγκλωβίζει και απλούς ανθρώπους. Οι πολλές εθνότητες της Ισπανίας, οι διαφορετικές γλώσσες, ήθη και έθιμα αξιοποιούνται από την αστική τάξη, μαζί με τα περί «αυταρχικής κεντρικής κυβέρνησης», για να αποπροσανατολίζονται οι εργαζόμενοι από την πραγματική αιτία των δεινών τους, που δεν είναι άλλη από την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ