Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Κόντρες από το βήμα του ΟΗΕ με φόντο ευρύτερους ανταγωνισμούς

Από τις εργασίες στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Copyright 2017 The Associated

Από τις εργασίες στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Με φόντο την υπογραφή της πρώτης διεθνούς συμφωνίας κατά της διατήρησης, ανάπτυξης, αποθήκευσης και παραγωγής πυρηνικών όπλων, που υπέγραψαν χτες το πρωί στην έδρα του ΟΗΕ 51 χώρες και ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο οι διαξιφισμοί ηγετών μέσω των ομιλιών που εκφώνησαν από το βήμα της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αξίζει να επισημανθεί πως καμιά από τις υπαρκτές πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Γαλλία, Βρετανία, Β. Κορέα) δεν έσπευσε να την υποστηρίξει. Αποστασιοποιήθηκαν επίσης χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και η Ιαπωνία. Στις 51 χώρες που υπογράφουν (αν και δεν έγινε γνωστή όλη η λίστα) περιλαμβάνονται οι Βραζιλία, Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία.

Αίσθηση προκάλεσε, χτες, μεταξύ άλλων, η ομιλία του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ρουχανί, που ήταν ευθεία απάντηση στις απειλές που εκτόξευσαν εναντίον της χώρας του την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Δεν είμαστε απειλή για κανέναν αλλά και δεν θα δεχθούμε απειλές από κανέναν», τόνισε ο Ιρανός ηγέτης, διαβεβαιώνοντας πως η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του είναι πολυμερής, πως η Τεχεράνη δεν θα είναι η πρώτη που θα την παραβιάσει αλλά και δεν θα μείνει άπρακτη σε περίπτωση που άλλα συμβεβλημένα μέρη δεν συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Πρόσθεσε πως «το Ιράν ποτέ δεν κορόιδεψε ούτε ξεγέλασε τη διεθνή κοινότητα», επισημαίνοντας πως τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην ασφάλεια του Ιράν».

Κατήγγειλε το Ισραήλ για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «το άγριο, σιωνιστικό καθεστώς να έχει το θράσος να κάνει κηρύγματα σε ειρηνικές χώρες».

Λίγη ώρα πριν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχει αποφασίσει» τι θα κάνει με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αθετήσουν μία διεθνή συμφωνία που έχουν υπογράψει...

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απείλησε ανοιχτά το Ιράν και εμμέσως τη λιβανέζικη σιιτική «Χεζμπολάχ», λέγοντας ότι δεν θα δουν ποτέ «πιο άγριο εχθρό από το Ισραήλ», όσο επιδιώκουν την καταστροφή του. Απείλησε με «ανάληψη δράσης» σε περίπτωση που το Ιράν επιχειρήσει να φτιάξει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία ή επιχειρήσει να παράξει όπλα «που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος του Ισραήλ» στα εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, σημείωσε την ανάγκη επανέναρξης των «ειρηνευτικών» διπλωματικών διαδικασιών για το Παλαιστινιακό, καλώντας «τη διεθνή κοινότητα να αδράξει την ευκαιρία».

Ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, επέκρινε τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο για το εμπάργκο που έχουν επιβάλει σε βάρος της χώρας του, λέγοντας πως οι κυρώσεις αυτές συνιστούν μία μορφή κρατικής τρομοκρατίας. Παρ' όλα αυτά εξέφρασε την πρόθεσή του να επιλύσει τις διαφορές μαζί τους «με διάλογο».

Από την πλευρά του, ο Πέτρο Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφερόμενος στη σύγκρουση στη χώρα, ζήτησε την ανάπτυξη κυανοκράνων του ΟΗΕ (αποκλείοντας Ρώσους στρατιώτες) για να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, «η επιθετικότητα της Ρωσίας». Βεβαίως, στη χώρα του συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας, που χρησιμοποιούν προσχήματα για να ελέγξουν περιοχές, φυσικούς πόρους και ενεργειακούς δρόμους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις οργής για τον θάνατο της Αμινί (2022-09-23 00:00:00.0)
Απειλές και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2021-10-15 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο της συνάντησης των ΥΠΕΞ (2021-09-10 00:00:00.0)
Παζάρια ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων (2017-11-18 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις με αφορμή ιρανική πυραυλική δοκιμή (2017-02-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την προκαταρκτική συμφωνία (2015-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ