Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Νέες απειλές για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, «όποτε και με όποιον τρόπο» το Ισραήλ το επιλέξει, εκτόξευσε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν.

«Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να δράσει σε οποιαδήποτε στιγμή και με όποιον τρόπο. Δεν είναι μόνο δικαίωμά μας αλλά και ευθύνη μας. Το Ιράν έχει δημοσίως δηλώσει πως θέλει να μας εξαφανίσει. Δεν έχουμε πρόθεση να το επιτρέψουμε να συμβεί», είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ. Νωρίτερα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ζήτησε από τον Μπλίνκεν να θέσει στο Ιράν ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» επιστροφής στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με «δράση».

Ο Μπλίνκεν, αφού επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν τη «διπλωματική οδό», ανέφερε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» για να επιστρέψει το Ιράν στην τήρηση των όρων της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα (από την οποία αποχώρησαν πρώτες οι ΗΠΑ και παζαρεύουν σήμερα όρους για την επιστροφή τους).

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «κάθε επιλογή» για να αντιμετωπίσουν την «πρόκληση» που θέτει η Τεχεράνη, ενώ ανέφερε πως το Ιράν κωλυσιεργεί για να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα «με διάφορους τρόπους».

Νωρίτερα, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ινστιτούτο Carnegie Endowment for International Peace, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ «πιθανό» πως η Τεχεράνη δεν θα επιστρέψει ποτέ στη διεθνή συμφωνία JCPΟA και μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη για ένα «σχέδιο Β», για να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, μιλώντας μετά την τριμερή συνάντηση με τους Μπλίνκεν και Λαπίντ, αναφέρθηκε κυρίως στην πρώτη επέτειο των «συμφωνιών του Αβραάμ» (για την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες), λέγοντας πως αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή.

Η απάντηση του Ιράν

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μ. Ταχταρβαντσί, σε επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην αποπειραθεί να ξεκινήσει «μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Απαίτησε δε να ληφθεί «δράση» κατά του Ισραήλ ώστε να τερματιστούν οι απειλές του.

Ο δε εκπρόσωπος του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, Χ. Αλί Μπαλούτζι, διαβεβαίωσε χτες πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι εντός του πλαισίου διεθνών δεσμεύσεων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του. Τόνισε πως είναι «αναντίρρητο γεγονός» ότι το Ιράν ήταν το μόνο που τήρησε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, πράγμα που δεν έκαναν, όπως είπε, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Επίσης χτες έφθασε στην Τεχεράνη ο Ευρωπαίος διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ