Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση Μόσχας στα σχέδια για στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Ουκρανία

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ (μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας την Τρίτη) ότι ΕΕ και Ουκρανία εξετάζουν τη δυνατότητα ίδρυσης στρατιωτικής αποστολής «εκπαίδευσης» της ΕΕ στην Ουκρανία καθώς και περαιτέρω συμμετοχή Ουκρανών στρατιωτικών στις «ειρηνευτικές» αποστολές της ΕΕ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «ανησυχία» για «αυτή την πρωτοβουλία», η οποία «έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «θα συμβάλει στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας καθώς και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς». Εξάλλου, «θα ενθαρρύνει το Κίεβο να συνεχίσει να υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ», τόνισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, και κάλεσε την ΕΕ να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στη Μόσχα, κάλεσε το Κίεβο να «λάβει υπόψη το σήμα των ΗΠΑ σχετικά με την επικαιρότητα των συμφωνιών του Μινσκ».

Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, ένα από τα βασικά αποτελέσματα των συνομιλιών για την Ανατολική Ουκρανία ήταν «η επανάληψη - από πλευράς ΗΠΑ - της επικαιρότητας των συμφωνιών του Μινσκ», υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια η ουκρανική κυβέρνηση αμφισβητεί ανοιχτά τις συμφωνίες αυτές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπουν και οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Ουκρανία, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε πως αν οι ΗΠΑ «θέλουν να κάνουν κάτι εποικοδομητικό, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να βγει από το αδιέξοδο (...) μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή». Πάντως «παρατηρούμε το αντίστροφο, δηλαδή πως η Ουκρανία γεμίζει με όπλα».

Ενδεχόμενη νέα συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κατά την επίσκεψη Νούλαντ συζητήθηκε με τον προεδρικό σύμβουλο, Γ. Ουσάκοφ, και το ενδεχόμενο να συναντηθούν ξανά οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλ. Πούτιν, και μάλιστα «στο άμεσο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν δήλωσε χτες πως η Ρωσία «είναι έτοιμη για απευθείας συνομιλίες με το ΝΑΤΟ», ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει «αναφορά» για ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών και διεξαγωγή ασκήσεων εντός των συνόρων της, ενώ επισήμανε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ξεκίνησαν χτες το ρωσικό και το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό και θα διαρκέσουν έως τις 17 Οκτώβρη. Εκτός από υποβρύχια και άλλα πολεμικά σκάφη, στις ασκήσεις θα συμμετέχουν και 12 αεροσκάφη και ελικόπτερα της ναυτικής αεροπορίας του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού και του κινεζικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ