Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια και μετά τις «βελτιωτικές προτάσεις» της Κομισιόν

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν τα παζάρια μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά και την προχτεσινή παρουσίαση των νέων προτάσεων της Κομισιόν για τη «βελτίωση» του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία, που υπέγραψαν Βρετανία και ΕΕ ως τμήμα της συμφωνίας για το Brexit.

Οι προτάσεις των Βρυξελλών για μείωση των τελωνειακών ελέγχων σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν φάνηκε να ικανοποιούν το Λονδίνο. Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, μιλώντας χτες στη Βουλή των Λόρδων επέμεινε στην κατάργηση του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία και την αντικατάστασή του με ένα νέο, λέγοντας πως δεν μπορεί το Δικαστήριο της ΕΕ να έχει ρόλο «μεσολαβητή». Κατά τα άλλα ισχυρίστηκε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προαπαιτήσεις σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης.

Ο αρμόδιος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σέφκοβιτς, είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει πως είναι αλληλένδετος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Σήμερα αναμένεται στις Βρυξέλλες νέα συνάντηση Φροστ - Σέφκοβιτς, ενώ από χτες ξεκίνησε στο Λονδίνο νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ Βρετανών και ευρωενωσιακών αξιωματούχων, με επίκεντρο τις «αντι-προτάσεις» της βρετανικής κυβέρνησης.

Συνοπτικά, η ΕΕ πρόσφερε απλοποίηση των τελωνειακών ελέγχων για τη μεταφορά προϊόντων από Αγγλία, Σκοτία και Ουαλία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ζητώντας παράλληλα από τη Βρετανία να ολοκληρώσει την ανέγερση μόνιμων θέσεων συνοριακών ελέγχων. Πρότεινε επίσης ειδική συσκευασία και τοποθέτηση ετικέτας στα τρόφιμα, με την ένδειξη πως προορίζονται μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, προτείνουν μείωση κατά 80% των υγειονομικών, κτηνοτροφικών και γεωπονικών ελέγχων σε προϊόντα που ακολουθούν την ίδια διαδρομή, αφήνοντας ανοικτή παρόμοια ρύθμιση και για φάρμακα που παράγονται από βρετανικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ