Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επαφές του ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν στην Αγκυρα

Στην Αγκυρα έφτασε χτες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Αμίρ Καν Μουτακί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ενώ «η αντιπροσωπεία πρόκειται να έχει επαφές με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ο Μπαλκί είπε ακόμα ότι οι δύο πλευρές θα συζητούσαν για τις διμερείς σχέσεις, το εμπόριο, την «ανθρωπιστική στήριξη» του Αφγανιστάν, τη μετανάστευση και την αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναγγείλει μια μέρα πριν ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Καμπούλ μαζί με άλλους ΥΠΕΞ «την προσεχή περίοδο».

Στο μεταξύ, οι διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν «τρέχουν» με άξονα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επανήλθε στο θέμα υποστηρίζοντας ότι «αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ενεργές στη χώρα αυτή. Και έμπειροι μαχητές προερχόμενοι από το Ιράκ και τη Συρία πάνε εκεί ενεργά». Πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό οι τρομοκράτες να αποπειραθούν να αποσταθεροποιήσουν γειτονικές χώρες (...) ακόμη και να αρχίσουν άμεση επέκταση» στα εδάφη τους και κατέληξε ότι «είναι σημαντικό να επιτηρούμε μόνιμα την κατάσταση στα αφγανικά σύνορα». Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ηγέτες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία συμμετέχουν διάφορες χώρες της Κεντρικής Ασίας. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας του Τατζικιστάν, Σαϊμουμίν Γιατίμοφ, έκανε λόγο για «εντατικοποίηση» της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών στα σύνορα του Αφγανιστάν.

Σημειωτέον, στις 20 Οκτώβρη η Ρωσία οργανώνει στη Μόσχα συνάντηση για το Αφγανιστάν, του λεγόμενου «σχήματος της Μόσχας», όπου συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Ινδία, Ιράν αλλά και το Αφγανιστάν. Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Μόσχα σκοπεύει να προσκαλέσει και την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αν και ακόμα δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ