Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρή επίθεση ελεύθερων σκοπευτών σε διαδηλωτές της Χεζμπολάχ

Πολλά ερωτήματα για τη νέα επικίνδυνη εξέλιξη που ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού μετά τις επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν

Copyright 2021 The Associated

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Βηρυτού μετά τις επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν
Αιματηρή επίθεση εναντίον διαδηλωτών της Χεζμπολάχ και του σιιτικού κόμματος Αμάλ εξαπέλυσαν χτες το πρωί στο κέντρο της Βηρυτού ελεύθεροι σκοπευτές, σε μία επικίνδυνη εξέλιξη που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της τεταμένης κατάστασης στον Λίβανο, εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίθεση έγινε την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ζητώντας την απομάκρυνση του δικαστή Ταρίκ Μπιτάρ, τον οποίον κατηγορούν για πολιτικοποίηση της έρευνας για τους αυτουργούς της περσινής πολύνεκρης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Συνολικά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πάνω από 30, από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών που είχαν ακροβολιστεί στις ταράτσες παρακείμενων κτιρίων, αλλά και από εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών για περίπου τέσσερις ώρες, υπό συγκεχυμένες συνθήκες. Η τάξη επιβλήθηκε από ισχυρές δυνάμεις του στρατού, ο οποίος νωρίτερα προειδοποίησε πως θα απαντά με σφαίρες «σε ενόπλους στην περιοχή».

Επίσκεψη Νούλαντ την ίδια μέρα στη Βηρυτό

Ολη η παραπάνω επικίνδυνη εξέλιξη, με τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, σημειώθηκε την ίδια μέρα που βρέθηκε στη Βηρυτό η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με γνωστές «υπηρεσίες» σε διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε κρίσιμες περιοχές.

Η Νούλαντ, αμέσως μετά την άφιξή της, πήρε κατευθείαν θέση κατά του αιτήματος της Χεζμπολάχ για αλλαγή του δικαστή Μπιτάρ, δηλώνοντας πως η δικαστική έρευνα είναι «αμερόληπτη» και «εγγυάται όλα τα δικαιώματα» των θυμάτων και των συγγενών της έκρηξης του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού. Ισχυρίστηκε πως η απαίτηση για αντικατάσταση του δικαστή «αναστατώνει πολλούς που θεωρούν ότι αυτό είναι κατάφωρη παρέμβαση στη δουλειά της δικαιοσύνης».

Κατόπιν ανακοίνωσε τη χορήγηση 67 εκατ. δολαρίων για ενίσχυση του στρατού του Λιβάνου, ενώ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ τάχα «θα βοηθήσουν» τον Λίβανο να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κρίση, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, την κυβέρνηση του Λιβάνου και διεθνείς οργανώσεις.

Αντιδράσεις και αλληλοκατηγορίες

Σε κοινή ανακοίνωση της Χεζμπολάχ και του κόμματος Αμάλ, οι ευθύνες για τις επιθέσεις στη Βηρυτό επιρρίπτονται σε «ένοπλες οργανωμένες ομάδες», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ακροδεξιού χριστιανικού κόμματος «Λιβανέζικες Δυνάμεις» του Σαμίρ Γκεαγκέα. Καλούν παράλληλα τους υποστηρικτές τους «σε ηρεμία» ώστε να αποφύγουν κακόβουλα σχέδια, καθώς και τον στρατό να αναλάβει την ευθύνη ασφάλειας.

Ο Σ. Γκεαγκέα απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες, καταδικάζοντας «τις συγκρούσεις». Ισχυρίστηκε πως ο βασικός λόγος αυτών των γεγονότων είναι η χαλάρωση μέτρων και η διάδοση των όπλων, θέτοντας εμμέσως ζήτημα αφοπλισμού της Χεζμπολάχ, όπως ζητούν επίμονα Ισραήλ και ΗΠΑ...

Ακολούθησαν στο προεδρικό μέγαρο απανωτές συσκέψεις του Λιβανέζου Προέδρου Μ. Αούν, του πρωθυπουργού Ν. Μικάτι με τους υπουργούς Εσωτερικών, Αμυνας και τον αρχηγό του στρατού, δίχως να γίνουν ανακοινώσεις. Αργότερα ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση σε όλους για ηρεμία, καλώντας τον λαό να μη συρθεί σε εμφύλια σύγκρουση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε ανησυχία για τα χτεσινά γεγονότα, ζητώντας από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Αντίστοιχη τοποθέτηση είχε η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο, Τζοάνα Γρόνσκα.

«Ο λαός του Λιβάνου περιμένει νόμιμες απαντήσεις. Είναι ανάγκη αυτή η έρευνα να προχωρήσει γρήγορα με διαφανή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο χωρίς καμία παρέμβαση», ανέφερε αργότερα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ