Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συναντήσεις για Δυτικά Βαλκάνια, ΕΕ και Ενέργεια

Τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας έγινε χτες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της «Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου» της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Ν. Κοτζιάς, συζήτησαν να κάνουν από κοινού ταξίδι σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, «να συμβάλουμε στην καλύτερη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες στις συνεργασίες μεταξύ των βαλκανικών χωρών της ΕΕ τίθενται τα εξής: «Πρώτον, η βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, δεύτερον, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο ρόλος αυτών των κρατών εκεί και τρίτον, αυτήν την εποχή, τα ενεργειακά».

Επιπλέον, οι 4 προετοίμασαν τη συνάντηση που θα έχουν με τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία), η οποία θα πραγματοποιηθεί τέλη Νοέμβρη. Νωρίτερα, 5 - 6 Οκτώβρη, θα συγκληθεί Σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας, στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς συγκάλεσε, την Πέμπτη, υπουργική συνάντηση των χωρών - μελών του λεγόμενου «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών». Μία πρωτοβουλία η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον Απρίλη, αξιοποιώντας η κυβέρνηση και τη λεγόμενη «πολιτιστική διπλωματία», προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από την πολύτροπη οικοδόμηση αξόνων με κεφάλαια άλλων χωρών.

Διεργασίες στο Σκοπιανό

Διεργασίες φαίνεται να «τρέχουν» στο παρασκήνιο και σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με στόχο, σε μια προοπτική, να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και βέβαια για να «τρέξουν» ταχύτερα οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα δίκτυα της Βαλκανικής.

Χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Z. Zάεφ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ A. Γκουτέρες, στο περιθώριο της «Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου» της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και συζήτησαν τις προοπτικές επίλυσης του ζητήματος του ονομασίας, μέσω των προσπαθειών του προσωπικού απεσταλμένου του γγ, Μ. Νίμιτς.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του Γκουτέρες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ο οποίος εκτιμούσε ότι «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος».

Την κινητικότητα επιβεβαιώνουν και οι ερμηνείες που δίνουν τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ στο πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής «FAZ» περί πιθανής μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Μητέρα Τερέζα», ως κίνηση «καλής θέλησης» προς τη μεριά της Ελλάδας. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT», σε κύριο άρθρο της, χαρακτηρίζει «εξαιρετική» την ιδέα για μετονομασία του αεροδρομίου. Αντίθετα, ο αντιπολιτευόμενος «ALFA TV» χαρακτηρίζει την αναφορά της «FAZ» σε πιθανή μετονομασία του αεροδρομίου ως ένδειξη πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «ετοιμάζεται να υποκύψει στις πιέσεις της Ελλάδας». Ο επίσης αντιπολιτευόμενος «TV NOVA» εκτιμά ότι το γερμανικό δημοσίευμα «προαναγγέλλει κινήσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των Ελλήνων».

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», αντίδραση υπήρξε και από τον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Συμμαχίας», Γ. Τ. Ατανάσοσκι, ο οποίος χαρακτηρίζει τα περί μετονομασίας του αεροδρομίου ως «δοκιμαστικό μπαλόνι» που έχει στόχο να δοκιμάσει την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ «για όσα θα ακολουθήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ