Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Τα τραγούδια του... Τραγούδια μας!

Με τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο έκλεισε η Κεντρική Σκηνή το Σάββατο

Ηταν μοναδικές οι στιγμές για όσους κατέκλυσαν την Κεντρική Σκηνή το Σάββατο το βράδυ στη μεγάλη - συναυλία αφιέρωμα στον αξέχαστο δημιουργό Μάνο Λοΐζο. Τη σκηνή μοιράστηκαν τρεις από τους πρωτοερμηνευτές των έργων του, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και μαζί τους η Ασπασία Στρατηγού. Μια πραγματική λαοθάλασσα, απλωμένη εκεί που φτάνει το μάτι, σιγοτραγουδούσε μαζί με τους καλλιτέχνες αγαπημένα τραγούδια που μας έχουν συντροφεύσει σε όλες μας τις στιγμές... Μια συναυλία για τον δικό μας Μάνο, μια συναυλία με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και τα τραγούδια να διακόπτονται από συνθήματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας και όλοι μαζί τραγούδησαν το «Ακορντεόν». Στη συνέχεια πότε μαζί, πότε χώρια οι τραγουδιστές ανεβαίνουν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα... «Ο γέρο - νέγρο Τζιμ», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», «Ο Λιόντας», «Σ' ακολουθώ», «Εχω έναν καφενέ»... Τραγούδια που μας έχουν εμπνεύσει, συντροφεύσει τόσο στους αγώνες μας, στις διαδηλώσεις όσο και στις πιο προσωπικές, καθημερινές μας στιγμές... «Στη δουλειά και στον αγώνα», «Πάγωσε η τσιμινιέρα», «Τσε», «Τρίτος Παγκόσμιος», «Λίγα γαρούφαλα». Τραγούδια από τα «Τραγούδια του δρόμου», τον «Σταθμό», τα «Νέγρικα», «Τα τραγούδια της Χαρούλας» και άλλα...

Ιδιαίτερα συγκινημένη η Μαρία Φαραντούρη, αναφερόμενη στα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου είπε ότι «τα τραγούδια της αλληλεγγύης, της αμφισβήτησης και της αντίστασης τα αγκάλιαζε πάντα η ΚΝΕ». Και προέτρεψε τη νεολαία του ΚΚΕ να συνεχίσει να προβάλλει και να αγκαλιάζει πάντα τον πολιτισμό. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αν ζούσε ο Μάνος θα ήταν εδώ μαζί μας απόψε», ενώ ο Γιώργος Νταλάρας είπε ότι «αν ζούσε ο Μάνος θα ήταν 80 χρόνων. Μπορεί να μην είναι εδώ, όμως εδώ είναι η ψυχή του και τα τραγούδια του... εδώ είναι και ο Φώντας, ο Λάδης».


Στο κλείσιμο της συναυλίας, σε μια ακόμα από τις πολύ δυνατές στιγμές που ζήσαμε σε αυτό το Φεστιβάλ, ανέβηκε στη σκηνή ο Φώντας Λάδης και τραγούδησε μαζί με τον Γ. Νταλάρα και τον Β. Παπακωνσταντίνου το «Δέντρο».

Ο Δ. Κουτσούμπας συνάντησε στα παρασκήνια τους συντελεστές του αφιερώματος. Αντάλλαξε χειραψίες και συνομίλησε μαζί τους.



Μαρία Φαραντούρη - Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Γιώργος Νταλάρας
Μαρία Φαραντούρη - Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Γιώργος Νταλάρας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ