Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ενα μάθημα που δεν διδάσκεται στα σχολεία

Πλούσια συζήτηση για το καινούργιο που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε το βράδυ της Παρασκευής

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μια ζωντανή συζήτηση, που έδωσε στους μαθητές που συμμετείχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις γύρω από την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη σημασία της στο σήμερα, τη δυνατότητα οι λαοί να βαδίσουν στο δρόμο που χάραξε, έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ. Η φράση του Τσε Γκεβάρα «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου» δάνεισε στην εκδήλωση τον τίτλο της και έγινε αφορμή να ακουστούν ερωτήματα και απαντήσεις. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το καινούργιο, το ξεχωριστό που έφερε η Οκτωβριανή Επανάσταση: «Σταμάτησε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», «Δίδαξε ότι οι εργάτες έχουν μεγάλη δύναμη», «Μπορούμε να μαθαίνουμε από τα παλιά για να πάμε στα καινούρια», ήταν από τις απαντήσεις που ακούστηκαν. Ο Κ. Ρήγας προέτρεψε τους μαθητές να σκεφτούν γύρω από το ρόλο των επαναστατών, την οργάνωση και τη δράση τους, ενώ ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, με τους μαθητές να εντοπίζουν βήμα - βήμα πίσω από κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας τον κινητήριο μοχλό τους, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Τη σκυτάλη πήραν οι σχολιασμοί για αυτά που ακούνε οι μαθητές στο πλαίσιο της συκοφάντησης του σοσιαλισμού, όπως για την «ελευθερία που δεν υπήρχε» στη Σοβιετική Ενωση. Οπως είπαν οι μαθητές, η «ελευθερία» που προσφέρει ο καπιταλισμός είναι δεμένη με τις μεγαλύτερες αδικίες. Ο ομιλητής εξήγησε πως στο σοσιαλισμό «η ελευθερία του ενός προϋποθέτει και κατοχυρώνει την ελευθερία του άλλου» και ξεκαθάρισε πως η ελευθερία που καταργείται είναι αυτή που επιτρέπει στους καπιταλιστές να εκμεταλλεύονται την εργασία των εργαζομένων.

Η συνέχεια δόθηκε με την ερώτηση που τόσο συχνά βρίσκεται στα χείλη πολλών: Γίνονται αυτά σήμερα; «100 χρόνια μετά, οι αιτίες που μπορούν να γεννήσουν το καινούργιο είναι πολύ περισσότερες», είπε το στέλεχος της ΚΝΕ, συνοψίζοντας τις απαντήσεις και τις σκέψεις που ακούστηκαν και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται, για να φτιαχτεί και το πιο απλό προϊόν χρειάζεται η συνεργασία όλο και περισσότερων ανθρώπων, κι όμως αυτός ο πλούτος συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους».

Η συζήτηση έφτασε στο σήμερα και οι μαθητές μετέφεραν την πείρα τους από τις μάχες που δίνουν και τους αγώνες στους οποίους συμμετέχουν. Ο Κ. Ρήγας τους κάλεσε να πάρουν μέρος στις φανερές αλλά και στις αθέατες μάχες που δίνουν τα μέλη της ΚΝΕ. «Οταν ρωτάμε κάποιον αν θέλει να γίνει μέλος της ΚΝΕ, είναι με μια έννοια σαν να τον ρωτάμε τι άνθρωπος θέλει να γίνει», σημείωσε και τους κάλεσε στον απαιτητικό δρόμο που τους θέλει ανυπότακτους απέναντι σε κάθε αδικία, αλληλέγγυους σε όποιον αντιστέκεται, πειθαρχημένους στις αρχές της επαναστατικής οργάνωσης, στήριγμα για τους φίλους και την οικογένειά τους, με πίστη στις ιδέες τους, αλλά και με υπομονή δίπλα σε όσους δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν και να τις ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ