Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει, αλλά με 25.000 παιδιά δικαιούχων εκτός παιδικών σταθμών!

Την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τους παιδικούς σταθμούς, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ ανέβασε τη συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος για την τρέχουσα σχολική χρονιά σε 223 εκατ. ευρώ και τον αριθμό των θέσεων σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ σε 108.000. Την ίδια στιγμή, όμως, 25.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων έχουν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτό θέτει, εξακολουθούν να μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

«Υψιστη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε τις δομές παιδικής φροντίδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ικανοποιήθηκαν «όλα τα αιτήματα των οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και το σύνολο των ατόμων με αναπηρία».

Στην πραγματικότητα, 10.000 «voucher» ξαναμοιράστηκαν αφού οι «ωφελούμενοι» γονείς μπορεί να πήραν το κουπόνι, δεν κατάφεραν όμως να βρουν μια θέση στην αντίστοιχη δομή για να το αξιοποιήσουν. Η ανακατανομή των θέσεων αυτών, σε συνδυασμό με την πρόσθετη χρηματοδότηση, μείωσε τον αριθμό των παιδιών που αποκλείστηκαν, που ανερχόταν σε 55.000. Ωστόσο, δίπλα στους «τυχερούς» γονείς και τους «άτυχους» 25.000 που αποκλείστηκαν, υπάρχουν πολύ περισσότερες οικογένειες που δεν «πληρούν» τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείουν από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ (για την τετραμελή οικογένεια). Οι «ωφελούμενοι» γονείς λαμβάνουν το «voucher» με βάση την κατάταξή τους ως προς το επίσημο όριο της φτώχειας. Το όριο αυτό έχει τεθεί από την ΕΛΣΤΑΤ για το τρέχον έτος στα 4.512 ευρώ ετήσιο εισόδημα για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Στην περίπτωση μιας τετραμελούς οικογένειας, με δύο μικρά παιδιά, το επίσημο όριο της φτώχειας διαμορφώνεται στα 9.475 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Αυτές τις οικογένειες, που ζουν με λιγότερο από 10.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο, επαίρεται ο αναπληρωτής υπουργός ότι κάλυψε με την πρόσθετη χρηματοδότηση. Ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών δεν περιορίζεται σε μια στοιχειώδη προνοιακή φροντίδα, όπως είναι η παροχή ενός πιάτου φαγητού, στο πλαίσιο της διαχείρισης της φτώχειας των λαϊκών οικογενειών και των συνεπειών που έχει στα παιδιά της. Αλλά η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη τόσο χαμηλά, ώστε το «εισιτήριο» για μια θέση στον παιδικό σταθμό να δίνεται από τη διαβίωση σε συνθήκες φτώχειας και όχι από το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ