Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο 10»

Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις
Με κεντρικό σύνθημα «Οι αγώνες είναι η τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του» το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» (Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι) από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 22 Οκτώβρη παίρνει ζωή και φιλοξενεί την έκθεση εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο 10». Την έκθεση διοργανώνουν οι: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Φέτος, συμμετέχουν με έργα τους 240 καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι, χαράκτες). Παράλληλα, μέσα σε αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί και θα ξεδιπλωθούν παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τον πόλεμο και τη στάση του εργατικού κινήματος, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα:

«Εντεκα χρόνια αμέριστης συνεργασίας με τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής κι άλλων φορέων, που είχαν ως αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια, να εδραιώσουμε την παρουσία μας με εικαστικές εκθέσεις, παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες που ζουν οι άνθρωποι της βιοπάλης.


Πάνω από 200 εικαστικοί καλλιτέχνες κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επιστρατεύουμε τη γνώση, το συναίσθημα, την τέχνη μας και δημιουργούμε καλλιτεχνικό έργο, εμπνεόμενοι από την εργατική τάξη και τους αγώνες της, απευθυνόμενοι σε αυτή. Αφουγκραζόμαστε την όξυνση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα μας, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που συνεπάγεται, και με κεντρικό θέμα της έκθεσης ΠΟΛΕΜΟΣ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, δίνουμε το στίγμα μας.

Aντιπαλεύουμε την "αποδοχή" της φρίκης του πολέμου και διακηρύσσουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παίρνουμε θέση και καταδικάζουμε τους άδικους πολέμους, βροντοφωνάζουμε για τους αδικοχαμένους μετανάστες του Αιγαίου, τα χιλιάδες θύματα του πολέμου, καταδικάζουμε τον εθνικισμό - φασισμό.

Πολεμάμε με τα δικά μας όπλα!

Την τέχνη...».

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

Παρασκευή 13/10, 19.30: Εγκαίνια Εκθεσης

Σάββατο 14/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Η στάση του εργατικού κινήματος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και στις 21.00, μουσική βραδιά με αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Κυριακή 15/10, στις 20.00, θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού και στις 21.00, συναυλία με τους Razones P.L. «Λόγοι για να παλέψεις» και με τους Τhe Worksongs Project με «Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο».

Πέμπτη 19/10, στις 20.30, προβολή της γαλλολιβανέζικης ταινίας «Κάτω από τις Βόμβες».

Παρασκευή 20/10, στις 21.00, η Θεατρική Ομάδα, η Χορωδία και η Ορχήστρα του ΠΑΜΕ παρουσιάζουν τον «Θεσσαλικό Κύκλο», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.

Σάββατο 21/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων» και στις 21.00, συναυλία με τους KollektivA και Altera Vita.

Κυριακή 22/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «H παρέμβαση του κεφαλαίου στην τέχνη - οι συνέπειες» και στις 21.00, λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

11.00 -13.00, Κυριακή 15/10 και Κυριακή 22/10: Στο χώρο θα γίνονται ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης, επικοινωνία: ekthesi.perasma@gmail.com

Την Κυριακή 15 και την Κυριακή 22 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι για παιδιά από τις 11.00 έως τις 13.00.

  • Ωρες λειτουργίας (καθημερινά): 12.00 - 21.00
  • Λεωφορεία για την έκθεση: Β18 Από Μένανδρου - Ομόνοια, 820 & 848 Από Μετρό «Αιγάλεω», 843 Από Πειραιά (Σταθμός ΗΣΑΠ)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ