Κυριακή 8 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με τσεκούρι στις παροχές διαμορφώνονται τα πλεονάσματα

Αν τα προηγούμενα χρόνια οι περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση επιβάλλονταν με πρόσχημα τα «ελλείμματα» των ασφαλιστικών ταμείων, φέτος, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, η συρρίκνωση των παροχών και των συντάξεων θα συνεχιστεί, αλλά τώρα με «σημαία» τα «πλεονάσματα» του ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, παλιές και νέες περικοπές συνεχίζουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα, οι συντάξεις να μειώνονται, οι παροχές των Ταμείων για τους ασφαλισμένους να εξανεμίζονται, ενώ τουλάχιστον από το 2019, νέες περικοπές αναμένουν τους συνταξιούχους με την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την οποία η κυβέρνηση ψήφισε μόλις τον προηγούμενο Μάη.

Ως εκ τούτου, σημειώνοντας το γεγονός πως τα μεγέθη του προσχεδίου, και στην περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνονται κατά βάση σε σύγκριση με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο ήδη οι νέες περικοπές θεωρούνται δεδομένες, προκύπτει ότι η διαρκής περικοπή των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, η αύξηση των εισφορών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνολικά τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την τριετία 2015 - 2017, στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν πράγματι αποτέλεσμα. Ενα όμως αποτέλεσμα καταστροφικό για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού τα πλεονάσματα που εμφανίζονται, είναι πλεονάσματα φτώχειας και ανέχειας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Δραστικές περικοπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Ετσι, σύμφωνα με το προσχέδιο, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) θα παρουσιάσουν το τρέχον έτος δημοσιονομικό πλεόνασμα 378 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 1,314 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021. Ειδικότερα, το 2017 τα ασφαλιστικά ταμεία περιέκοψαν τη δαπάνη τους - και άρα τις παροχές προς τους ασφαλισμένους - κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Οι κύριες συντάξεις περικόπηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ, ενώ και οι υπόλοιπες παροχές μειώθηκαν κατά 515 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις.

Οι περικοπές αυτές επιβεβαιώνονται και από την αναμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, στην οποία προέβη την περασμένη βδομάδα η διοίκησή του, μειώνοντας την προβλεπόμενη συνολική δαπάνη των κύριων συντάξεων για το 2017 κατά 549 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσής του το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη.

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ για το 2017 θα παρουσιάσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Κι αυτό την ώρα που ο Οργανισμός δίνει επιδόματα ανεργίας μόνο στο 10% των εγγεγραμμένων ανέργων! Η πρόβλεψη για το 2018 είναι να παρουσιάσει πλεόνασμα 615 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική σε βάρος των ανέργων. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις στους εργαζόμενους συνεχίζονται, όπως με τις εισφορές υπέρ της πρώην Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες πλέον κατευθύνονται στον ΟΑΕΔ (ενώ για τους εργοδότες καταργήθηκαν), χωρίς ουσιαστικά να δίνεται πλέον καμία παροχή!

Στα 444 εκατ. ευρώ θα φτάσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα του ΕΟΠΥΥ για το 2017, μια εξέλιξη που, όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, «οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές», όπου βέβαια αποτυπώνεται κυρίως η αύξηση των εισφορών των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από τα μέσα του 2015, με την επιβολή εισφοράς 6% στην επικουρική σύνταξη (από 0%) και την αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα περικοπεί το 2018 κατά 226 εκατ. ευρώ (το 2017 ήταν μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016), ενώ το πλεόνασμα για την ίδια χρονιά προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 212 εκατ. ευρώ. Ετσι, η κρατική χρηματοδότηση του Οργανισμού περιορίζεται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί «κυρίως στην κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών», όπως αναγράφουν οι συντάκτες του προϋπολογισμού. Πρόκειται για άλλη μια κυνική ομολογία ότι η αναγκαία κάλυψη των ανασφάλιστων δεν γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά φορτώνεται πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Συνολικά για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται το πλεόνασμα στο τέλος του 2018 να είναι στα 689 εκατ. ευρώ. Το «στύψιμο» ασφαλισμένων και συνταξιούχων αποτυπώνεται επίσης στη μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ και για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις στη χρηματοδότηση νοσοκομείων, ΠΕΔΥ και ΕΟΠΥΥ

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει νέο «τσεκούρι» στην κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΥΠΕ - ΠΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΥΠΕ - ΠΕΔΥ, προβλέπεται μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι στο κείμενο του προσχεδίου γίνεται ειδική αναφορά σε μια σειρά από προωθούμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, όπως η υλοποίηση του νέου αντιδραστικού νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας των γιατρών, η τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων κ.ά.


Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ