Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Φονικές οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο κακός συντονισμός των συνεργείων πυρόσβεσης, τα ανεπαρκή μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία και τους θυελλώδεις ανέμους, προκάλεσαν μέσα στο τελευταίο τριήμερο, κυρίως στη βόρεια Καλιφόρνια, 15 μεγάλα πύρινα μέτωπα σε οκτώ κομητείες με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων, τον τραυματισμό άνω των 170, τουλάχιστον 1.600 αστέγους και ανέργους. Πάνω από 20.000 άλλοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και τις καλλιέργειές τους για προληπτικούς λόγους.

Ιδιαίτερα δραματικές συνθήκες επικρατούσαν στις κομητείες Σονόμα (όπου βρέθηκαν 7 από τους 10 νεκρούς) και Νάπα, που είναι ονομαστές για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία τους.

Οι άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων την ώρα βορείως του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, εξάπλωσαν τη φωτιά σε διάφορα μέτωπα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι αποτεφρώθηκαν σχεδόν 300.000 στρέμματα γης στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, κήρυξε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» οκτώ κομητείες της Πολιτείας, όπου οι πυρκαγιές «απειλούν χιλιάδες σπίτια» και «καθιστούν απαραίτητη την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων» από τις εστίες τους. Οι αρχές έδωσαν εξάλλου εντολή να κλείσουν αυτοκινητόδρομοι και τοπικές οδοί και απαγόρευσαν την κυκλοφορία μετά τη δύση του ηλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ