Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Ελιγμοί με τη διατύπωση «της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας»
  • Οι 82 αυτονομιστές βουλευτές υπέγραψαν δήλωση για «Καταλονία ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος»
  • Μέτρα αποτροπής απόσχισης σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση

Ο Καταλανός Πρόεδρος προτείνει την αναβολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας

Copyright 2017 The Associated

Ο Καταλανός Πρόεδρος προτείνει την αναβολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Με καθυστέρηση 1 ώρας πραγματοποιήθηκε χτες η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του καταλανικού Κοινοβουλίου όπου ο Πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, μίλησε σχετικά με την πολιτική κατάσταση μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη για τη λεγόμενη ανεξαρτησία με συμμετοχή 43%, όπου το «ναι» έφτασε το 90%. Την ίδια ώρα οι αυτονομιστικές δυνάμεις έκαναν συγκέντρωση έξω από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Η διατύπωση που επέλεξε ο συνασπισμός «Junts pel Si» («Μαζί για το ναι» - ένα συνονθύλευμα πολιτικών κομμάτων από τη δεξιά και την κεντροδεξιά έως και τη λεγόμενη «Ρεπουμπλικανική Αριστερά» σοσιαλδημοκρατικών τάσεων, που έχουν τους 62 σε σύνολο 135 βουλευτών και τη στήριξη της επίσης σοσιαλδημοκρατικής «Υποψηφιότητας για τη Λαϊκή Ενότητα» CUP (10 βουλευτές) ήταν «η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας να αναβληθεί για μερικές βδομάδες και να ανοίξει μια διαδικασία διαλόγου, για να αναζητηθεί μια συμφωνημένη λύση για να προχωρήσουν τα αιτήματα του λαού της Καταλονίας». Επίσης, ζήτησε για το διάλογο αυτό διεθνή διαμεσολάβηση προτείνοντας την ΕΕ. Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτώβρη και ότι «η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με μορφή Δημοκρατίας».

Νωρίτερα είχε κάνει εκτενή αναφορά στην κρατική βία από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης και στα αιτήματα ουσιαστικά της αστικής τάξης της Καταλονίας, ενώ μίλησε για τον λεγόμενο νόμο της μετάβασης ώστε να υπάρξει μια νέα συντακτική συνέλευση.

Οπως φάνηκε από προχτές και νωρίς χτες, η διατύπωση που επιλέχτηκε ήταν το αποτέλεσμα ενός εσωτερικού συμβιβασμού του συνασπισμού, που βεβαίως εκφράζει και τμήματα του κεφαλαίου. Σε εσωτερικές ζυμώσεις καταγράφηκαν διαφωνίες για τον τρόπο που θα γινόταν η διατύπωση. Ωστόσο αργά το βράδυ όλες οι αυτονομιστικές δυνάμεις, που έχουν 82 βουλευτές, υπέγραψαν κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει επίσημα «την Καταλονία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», μια κίνηση που έχει περισσότερο πολιτικό συμβολικό χαρακτήρα.

Σήμερα η απάντηση του Μ. Ραχόι

Η κυβέρνηση της Ισπανίας σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ η αντιπρόεδρος, Σοράγια Σανταμαρία, ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει το νόμο για το δημοψήφισμα γιατί είναι αντισυνταγματικός, όπως έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το δημοψήφισμα ήταν προϊόν νοθείας και χωρίς καμία εγγύηση». Επίσης σημείωσε: «Ούτε ο κύριος Πουιτζντεμόντ ούτε κανένας άλλος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα από ένα νόμο που δεν υπάρχει, από ένα δημοψήφισμα που δεν υφίσταται, από τη θέληση του λαού της Καταλονίας που προσπαθεί να προσεταιριστεί». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 9.00 το πρωί τοπική ώρα συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα αναζητώντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Επίσης σήμερα θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Καταλονία. Δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στα μέτρα που θα ληφθούν, ωστόσο το άρθρο 115 του Συντάγματος, που προβλέπει την άρση του καθεστώτος αυτονομίας όταν τίθεται σε αμφισβήτηση η ενότητα του κράτους, είναι στο τραπέζι. Επίσης, χτες το βράδυ, παρατηρήθηκε μεταφορά στρατιωτικών οχημάτων της Ισπανίας από το λιμάνι της Βαρκελώνης.

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιούνκερ και Τουσκ, αντίστοιχα, εξέφρασαν τη στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση στο όνομα της «συνταγματικής τάξης στη χώρα».

Στη χτεσινή συζήτηση στο καταλανικό Κοινοβούλιο, το κόμμα «Πολίτες» (με 25 βουλευτές) σήκωσε τη «σημαία της ΕΕ» και της δήθεν «αλληλεγγύης» ως απάντηση στον εθνικισμό και μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (με 16 βουλευτές) στήριξαν την ισπανική κυβέρνηση για μέτρα αποτροπής της ανεξαρτητοποίησης και ζητώντας να γίνουν νέες τοπικές εκλογές. Σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως οι «Ποδέμος» και η Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) με την «Καταλονία ναι μπορεί» (11 βουλευτές), καλούν να υπάρξει διαμεσολάβηση και όχι αντιπαράθεση, ενώ στηρίζουν τη διενέργεια ενός συμφωνημένου δημοψηφίσματος. Μάλιστα, ο ηγέτης του «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, έσπευσε να δηλώσει ότι η ανακοίνωση του Καταλανού Προέδρου δεν συνιστά «ανακήρυξη ανεξαρτησίας». Επίσης, όλα τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία για το ότι μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες ανακοινώνουν ότι μεταφέρουν την έδρα σε άλλες περιοχές της Ισπανίας. Το Λαϊκό Κόμμα (11 βουλευτές) κάλεσε ανοιχτά σε παραίτηση τον Πρόεδρο και νέες εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση στην Ισπανία, που εξελίσσεται με το προκάλυμμα του λεγόμενου εθνοτικού ζητήματος, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος και σχετίζεται με πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Εκφράζει τη γενική προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης του κεφαλαίου στην Καταλονία, περιοχή όπου παράγεται το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας, γίνονται οι περισσότερες εξαγωγές και προσελκύεται το 14% των ξένων επενδύσεων, είναι η δεύτερη πιο πλούσια, μετά τη Μαδρίτη, ενώ ακολουθείται από τη Χώρα των Βάσκων, όπου και εκεί υπάρχει αυτονομιστικό κίνημα. Στο εσωτερικό της καταλανικής αστικής τάξης υπάρχει διχασμός για τον τρόπο της αναβάθμισης της θέσης της, με περισσότερη αυτονομία ή ακόμα και έξω από τη σημερινή δομή του ισπανικού κράτους. Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (που μπορεί σήμερα να παρασύρονται με τη μια ή την άλλη πλευρά και να εγκλωβίζονται στις επιδιώξεις των αστών) είναι απόλυτα αναγκαίο να αναδειχθούν το ταξικό κριτήριο, τα ταξικά συμφέροντα, δηλαδή ότι τα δικά τους συμφέροντα είναι διαμετρικά αντίθετα με αυτά των εκμεταλλευτών τους, και η ανάγκη να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός αγώνας, η μόνη προοπτική για να ικανοποιηθούν οι δικές τους σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ