Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια εντάσεων με αντιφάσεις και προβληματισμούς

ΑΓΚΥΡΑ.--

Παραμένουν οι «τριβές» μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναστείλει τη χορήγηση βίζα για Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία (που ακολούθησε και αντίστοιχη απόφαση της Ουάσιγκτον), στο φόντο ευρύτερων διμερών αντιθέσεων αλλά και διεργασιών για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζον Μπας, υποστήριξε χτες ότι δεν υπάρχουν κατάσκοποι σε κανένα από τα κτίρια της διπλωματικής αποστολής της χώρας του στην Τουρκία, αντικρούοντας τις κατηγορίες της Αγκυρας, που το τελευταίο 5ήμερο έχει συλλάβει δύο (Τούρκους) υπαλλήλους που δούλευαν στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε χτες ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων να εξομαλυνθούν σύντομα. Ως Τουρκία, δεν θα εγκαταλείψουμε την κοινή λογική σε μια στιγμή που κλιμακώνονται οι περιφερειακές και οι παγκόσμιες εντάσεις».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, Μαχίρ Γιουνάλ, εξέφρασε - μιλώντας στο δίκτυο «Α Χαμπέρ» - την ελπίδα της Αγκυρας ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ δεν θα έχουν αντίκτυπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις (που συνεχίζονται αυτήν την περίοδο).

Συζήτηση για το βάθος και τις προεκτάσεις της «κόντρας» διεξάγεται, όπως είναι φυσικό, και μέσα από τα ΜΜΕ. Κεντρικός αναλυτής της «Χουριέτ» επισήμαινε χτες ότι «Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα σε μια προβληματική περιοχή που περιβάλλει την Τουρκία: Τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρωσία, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή... Μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας θα μπορούσε να επιβαρύνει κι άλλο τις σχέσεις της ΕΕ με ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του επενδυτικού περιβάλλοντος και του εμπορίου. Δε χρειάζονται και πολλά για να παρατηρήσει κανείς τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τις ισορροπίες στη "φιτιλιασμένη" Μέση Ανατολή. Δε μπορεί να υπάρξει νικητής από αυτήν την ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Πρέπει να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, και οι φίλοι των δύο χωρών πρέπει να σκεφτούν να βοηθήσουν, αν είναι απαραίτητο».

  • Τουλάχιστον τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε χτες, λίγο μετά τις 9 το πρωί, σε διυλιστήρια της «Tupras» στην Περιφέρεια της Σμύρνης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, η έκρηξη έγινε μετά την «παγίδευση» επικίνδυνων αερίων κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης μιας δεξαμενής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ