Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Πιέσεις και παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνει ανησυχητικά η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, εν αναμονή της τοποθέτησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το αν το Ιράν συμμορφώνεται ή όχι με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Τραμπ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την τοποθέτησή του ως την ερχόμενη Κυριακή. Αν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας, δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει τις επίλεκτες δυνάμεις του ιρανικού στρατού, τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Μία τέτοια εξέλιξη θα έριχνε «λάδι στη φωτιά» των σχέσεων Ουάσιγκτον - Τεχεράνης και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου ξεδιπλώνονται διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για το ξαναμοίρασμα αγορών, πηγών και οδών Ενέργειας.

Οι ενδείξεις φέρουν τον Τραμπ να μην πιστοποιεί την τήρηση των υποχρεώσεων του Ιράν στη διεθνή συμφωνία και να ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου». Δεν αποκλείεται την ύστατη ώρα να αλλάξει γνώμη, καθώς ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τού ζήτησε ανοιχτά να πιστοποιήσει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας, επειδή η συμφωνία «είναι ζωτικώς απαραίτητη για την περιφερειακή ασφάλεια».

Εντονες πιέσεις υπέρ της συνέχισης εφαρμογής της συμφωνίας ασκούνται και εντός των ΗΠΑ. Χτες, πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Ενέργειας Ερνεστ Μόνις ενημέρωσαν τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο Εχούντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ (από τους πολέμιους τους συμφωνίας αρχικά) κάλεσε τον Τραμπ να επιβεβαιώσει την τήρηση της συμφωνίας, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αφενός θα δημιουργήσει πλεονέκτημα στο Ιράν, αφετέρου θα εξανεμίσει κάθε ελπίδα μελλοντικής διαπραγμάτευσης με τη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Τραμπ διέψευσε τις πληροφορίες του NBC ότι είχε ζητήσει τον περασμένο Ιούλη να δεκαπλασιαστούν οι αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές. Διερωτήθηκε ανοιχτά πώς θα ήταν δυνατόν να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν «ψευδείς ειδήσεις, σαν το NBC και το CNN».

Ανησυχία στο Ιράν

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στην Τεχεράνη.

Χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ ενημέρωσε την ιρανική Βουλή για την πρόθεση του Τραμπ να μην ανανεώσει τη συμφωνία, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η ιρανική πλευρά θα πρέπει να απαντήσει «σκληρότερα» και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία.

Την Τρίτη, στη Ρώμη, ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπαρ Σαλέχι, τόνισε ότι οι αρνητικές θέσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία δεν προμηνύουν την εφαρμογή της στο ακέραιο, προσθέτοντας ότι «διακυβεύονται πολλά περισσότερα για όλη τη διεθνή κοινότητα από τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ