Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ηλέκτρα» του Στράους από τη Λυρική

Με την «Ηλέκτρα» του Στράους πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από αύριο Κυριακή 15 Οκτώβρη. Η «Ηλέκτρα» χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα. Το ανέβασμά της αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα μουσικά της σύνολα, καθώς όπως σημειώνεται «η ιδιαίτερα σύνθετη παρτιτούρα, στην οποία ο Στράους ωθεί την εξπρεσιονιστική έκφραση στα άκρα και αγγίζει τα όρια της τονικότητας, προβλέπει περίπου 110 μουσικά όργανα».

Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά της «Ηλέκτρας» υπογράφει ο σπουδαίος Ελληνας σκηνοθέτης όπερας, Γιάννης Κόκκος, ο οποίος αναφέρει για την παραγωγή: «Η σκηνή γίνεται ένας τόπος ο οποίος μιλά για τον εγκλωβισμό και την τρέλα, την εμμονή και τη φαντασίωση, τη λάσπη και τον χρυσό. Και ταυτόχρονα την αντοχή αρχαίων ιστοριών, οι οποίες ζουν στο παρόν. Υπάρχει η ανάμνηση των Μυκηνών και της Βιέννης, όπως επίσης θραύσματα μιας πρόσφατης ιστορικής μνήμης. Ομως πάνω απ' όλα υπήρξε η πρόθεση να καταστεί ορατή αυτή η ελληνική μήτρα, η τόσο αγαπητή στον Χόφμανσταλ. Από αυτήν ξεπροβάλλει η τρομακτική άβυσσος του ασυνείδητου, η οποία ακριβώς διερευνάται στη Βιέννη της αυγής του 20ού αιώνα, όπου μαίνεται η καταιγίδα της "Ηλέκτρας"».

Με το έργο αυτό σηματοδοτείται ακόμα η πρώτη συνεργασία της Λυρικής με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα, που όπως αναφέρεται συμμετέχει αφιλοκερδώς στην παραγωγή και θα αναλάβει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε όλες τις παραστάσεις. Η Αγνή Μπάλτσα πρωτοεμφανίστηκε το 1968, σε ηλικία μόλις 24 ετών και με μεγάλη επιτυχία, ως Κερουμπίνο («Οι γάμοι του Φίγκαρο») στην Οπερα της Φρανκφούρτης, ενώ ακολούθησε ο Οκταβιανός («Ο ιππότης με το ρόδο») στην Οπερα της Βιέννης. Εκτοτε ξεκίνησε μια συναρπαστική καλλιτεχνική διαδρομή, η οποία την οδήγησε στα σπουδαιότερα θέατρα του κόσμου: Κρατική Οπερα Βαυαρίας, Βασιλική Οπερα Λονδίνου, Οπερα Παρισιού, Σκάλα Μιλάνου, Μητροπολιτική Οπερα Νέας Υόρκης, Θέατρο «Ρεάλ» Μαδρίτης κ.α. Συνεργάστηκε επανειλημμένα με τη Γερμανική Οπερα του Βερολίνου, την Κρατική Οπερα Βιέννης, το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ.

Παραστάσεις: 15, 18, 22, 26 και 31 Οκτώβρη, στις 20.00.

Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Κλυταιμνήστρα: Αγνή Μπάλτσα, Ηλέκτρα: Ζαμπίνε Χογκρέφε, Χρυσόθεμις: Γκουν - Μπριτ Μπάρκμιν, Αίγισθος: Φρανκ βαν Ακεν, Ορέστης: Δημήτρης Τηλιακός.

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ