Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Γόνιμος προβληματισμός στο σεμινάριο που εισηγήθηκε η ΚΝΕ για τον πόλεμο

Οι ιμπεριαλιστικές διαμάχες και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου βρέθηκαν στο επίκεντρο σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή της ΚΝΕ και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και πυροδοτώντας τη συζήτηση και τον προβληματισμό.

Στην εισήγησή του ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ξεκινώντας με τη φράση του Β. Ι. Λένιν ότι «ο πόλεμος δεν είναι κάτι τυχαίο, δεν είναι "αμάρτημα", όπως νομίζουν οι χριστιανοί παπάδες, αλλά μια αναπόφευκτη βαθμίδα του καπιταλισμού, μια μορφή της καπιταλιστικής ζωής εξίσου φυσιολογική όπως και η ειρήνη», υπογράμμισε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των πολέμων, κόντρα στα ψέματα και τις προφάσεις που εφευρίσκουν αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις, τις σφαγές λαών σε διάφορες χώρες, όπως σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.α. για να αυγαταίνουν τα κέρδη λίγων εκμεταλλευτών.

Αφού σημείωσε την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, για την απόκτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής κ.λπ., τόνισε τις ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, ό,τι πρόσημο κι αν έχουν, φέρνοντας ως παράδειγμα την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοχαρακτηρίζεται «αριστερή», ενώ στην ουσία βέβαια είναι ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατική, και υλοποιεί και προωθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δίνοντας «γην και ύδωρ» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (βλ. βάσεις, λιμάνια, εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.ά.), προκειμένου να αιματοκυλούν λαούς ανά τον κόσμο.


Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο Α. Ευαγγελίδης επεσήμανε τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών σήμερα, σ' αυτές τις συνθήκες, τονίζοντας την ανάγκη ισχυροποίησής τους: «Αυτό είναι το μάθημα που μας διδάσκει η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ο λαός της Ρωσίας, με επικεφαλής το Κόμμα των Μπολσεβίκων, πάλεψε για την ειρήνη, όχι όμως για την ειρήνη που οδηγεί πίσω στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τη δυστυχία, αλλά για την ειρήνη με το λαό στην εξουσία, την κοινωνία που εξυπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, ενώ σε παρέμβασή του ο Γραμματέας της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών από τη Βραζιλία, Λουίς Φερνάντεζ, τόνισε ότι «ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, το ανώτατο στάδιό του. Οποιος πιστεύει ότι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός σήμερα περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ, κάτι δεν έχει καταλάβει καλά... Δείτε στη Βραζιλία τα γιγαντιαία μονοπώλια που υπάρχουν και ξεζουμίζουν την εργατική τάξη. Η ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από την αστική επιρροή και τον οπορτουνισμό, η σύγκρουση με το κεφάλαιο, πρώτα από όλα στη χώρα όπου δρα ο καθένας μας, είναι η μόνη λύση. Μέσα από αυτόν τον αγώνα θα βρουν διέξοδο όσοι σήμερα - και απολύτως δικαίως - εναντιώνονται στον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που όπως είπα δεν είναι ο μόνος αντίπαλος, και είναι βολικό για ορισμένες αστικές τάξεις που έχουν σχέσεις ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, οι λαοί τους να περιορίζουν την πάλη τους απλά ενάντια στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Πρέπει να αποκαλύψουμε αυτό το ζήτημα για να κάνουμε βήματα μπροστά, στον αγώνα μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες (2017-01-18 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα 23 Γενάρη στις Βρυξέλλες (2017-01-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2014-10-05 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΚΚΡΟ (2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ