Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ανοιξε τις πύλες του το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στη Ρωσία

Σε σεμινάριο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση εισηγήθηκε η ΚΝΕ

Κατάμεστη η αίθουσα των σεμιναρίων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία εισηγήθηκε η ΚΝΕ
Κατάμεστη η αίθουσα των σεμιναρίων και εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Οκτωβριανή Επανάσταση, στην οποία εισηγήθηκε η ΚΝΕ
Ξεκίνησαν την Κυριακή 15 Οκτώβρη οι εκδηλώσεις του 19ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) στο Σότσι της Ρωσίας, με σύνθημα «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό - Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον», στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι από περισσότερες από 100 χώρες απ' όλο τον κόσμο και το οποίο φέτος τιμά τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Το ΠΦΝΦ διεξάγεται από το 1947, κάθε 4 χρόνια, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Αυτή η «παράδοση» του Φεστιβάλ επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν και κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, με πολλούς νέους να παίρνουν μέρος σε αυτά, αλλά και τη συζήτηση να «ανάβει» στα περίπτερα των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ, με αυτό της ΚΝΕ να έχει την τιμητική του, με χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη του 19ου ΠΦΝΦ. Κι αυτό γιατί η εικόνα που αντιμετωπίζει κανείς στον υπόλοιπο χώρο του Φεστιβάλ, έξω δηλαδή από το χώρο που βρίσκονται οι οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ, είναι εντελώς διαφορετική. Μεγάλα ρωσικά μονοπώλια, στελέχη της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και εγχώριοι και διεθνείς σύμμαχοί της, από διάφορες χώρες του κόσμου, διεξάγουν ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μέσω του οποίου προωθούνται «η νεανική επιχειρηματικότητα» και ο λεγόμενος «θετικός ρόλος της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική σκηνή». Γενικότερα, επιχειρείται από τη ρωσική αστική τάξη, μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, αφού δεν μπορεί να σβήσει το λαμπρό μήνυμα γεγονότων όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη, να τα φέρει στα δικά της μέτρα, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο. Αυτή η γραμμή της ρωσικής αστικής τάξης εκφράστηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, σε ομιλία του σε συμμετέχοντες του ΠΦΝΦ, στην οποία ωστόσο δε συμμετείχαν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες και η συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ.

Καταγγελία της ΚΝΕ σχετικά με τη συμμετοχή οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ στο 19ο ΠΦΝΦ

Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Ο Ν. Ζαχαρόπουλος, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις και τα σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται με τη συμμετοχή των χιλιάδων νέων στο ΠΦΝΦ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • «Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του αντιπροσώπου στο 19ο ΠΦΝΦ σε εκατοντάδες μέλη και φίλους των οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ κι έτσι δεν τους επιτρέπεται να μπουν στο χώρο του Φεστιβάλ, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα με τη διαμονή τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που φιλοξενούνται στο Σότσι για να συμμετάσχουν στο ΠΦΝΦ χιλιάδες προσκεκλημένοι της ρωσικής κυβέρνησης, που δεν έχουν καμία σχέση με την ΠΟΔΝ.
  • Καταγγέλλουμε τις ουκρανικές αρχές για την κράτηση στα σύνορα και για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, της αντιπροσωπείας της Λενινιστικής Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, με επικεφαλής τον γραμματέα της Μιχαήλ Κονονόβιτς, και με ταυτόχρονη κατάσχεση των υλικών της αντιπροσωπείας για το 19ο ΠΦΝΦ, που προέβαλαν τις θέσεις και τη στάση των Ουκρανών Κομμουνιστών.
  • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των αρχών της Ρωσίας, που αρνήθηκαν την είσοδο στη χώρα σε μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία) και μάλιστα τον απέλασαν στη χώρα του, καθώς και για τον χωρίς λόγο έντονο έλεγχο σε μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, με πρόφαση τη μεταφορά αντιτύπων του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου" ανάμεσα στα υλικά τους για το ΠΦΝΦ.

Μεγάλο ενδιαφέρον και χιλιάδες επισκέπτες στα περίπτερα των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Δίπλα - δίπλα οι πάγκοι με τα υλικά της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας - Μπολσεβίκοι (Ρωσία), που παρά τους αποκλεισμούς που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές κατάφερε να βρίσκεται στο φεστιβάλ, της ΚΝΕ, της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
Μεγάλο ενδιαφέρον και χιλιάδες επισκέπτες στα περίπτερα των Κομμουνιστικών Νεολαιών. Δίπλα - δίπλα οι πάγκοι με τα υλικά της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας - Μπολσεβίκοι (Ρωσία), που παρά τους αποκλεισμούς που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές κατάφερε να βρίσκεται στο φεστιβάλ, της ΚΝΕ, της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία
(...) Καλούμε τις δεκάδες Κομμουνιστικές Νεολαίες, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας που είναι μέλη τις ΠΟΔΝ, να μην υποκύψουν στις πιέσεις "αποπολιτικοποίησης" του ΠΦΝΦ. Με τα πολιτικά μας υλικά, τα σύμβολα και τις θέσεις μας, να γίνει το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμος χώρος πολιτικής συζήτησης, αναδεικνύοντας ως κεντρικό άξονα παρέμβασης και δράσης αυτόν που έχει αποφασίσει η ΠΟΔΝ: Τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, του κοσμοϊστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς και τα 70 χρόνια των ΠΦΝΦ, το κίνημα των οποίων χρειάζεται να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

«Τα αποτελέσματα και οι κατακτήσεις της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκέντρωσε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το σεμινάριο για «Τα αποτελέσματα και τις κατακτήσεις της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης», στο οποίο εισηγήθηκε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οταν μιλάμε για τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κάνουμε με απεριόριστο σεβασμό, γιατί πρόκειται για το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Και αυτό γιατί ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι, η εργατική τάξη της Ρωσίας, με τη δράση τους απέδειξαν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουμε μία νέα, ανώτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό. Ο Οκτώβρης του 1917 ήταν γεγονός παγκόσμιας και διαχρονικής σημασίας. Τα διδάγματα του Οκτώβρη έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τις γενικότερες αρνητικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων που ακολούθησαν, πολλοί νέοι και εργαζόμενοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από τον καπιταλισμό».

Αφού σημείωσε επιγραμματικά ορισμένες μόνο από τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας, τόνισε ότι «οι λαοί του κόσμου, ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να μάθουν τι έγινε στον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε.. Ιδιαιτέρως σήμερα, που σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο διευρύνονται η ανεργία, η φτώχεια, το τσάκισμα των δικαιωμάτων στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη ζωή. Σήμερα που ο καπιταλισμός δεν έχει να δώσει τίποτα, παρά μονάχα εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τσακισμένα δικαιώματα...

(...) Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραχαραχθεί. Παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το σοσιαλιστικό σύστημα του 20ού αιώνα επιχείρησε ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του πολιτισμού: την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εδειξε την ανωτερότητά του από τον καπιταλισμό και τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων. Ο δρόμος χαράχτηκε... Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Θα νικήσουμε!».

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση, που επικεντρώθηκε στις αιτίες της αντεπανάστασης, στα «λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν όταν οι προλετάριοι ξανακάνουν την έφοδο στον ουρανό», όπως είπε ένας νέος κομμουνιστής από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σεμινάριο καταγράφηκε ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή νέων κομμουνιστών από πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως από τη Ρωσία και την Ινδία.

Συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της ΠΟΔΝ

Το ΠΦΝΦ άνοιξε τις πύλες του με εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «ΠΟΔΝ, η κύρια αντιιμπεριαλιστική διεθνής Οργάνωση και η ευθύνη της να διασώσει και να ισχυροποιήσει το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών», όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αντιπρόσωποι στο Φεστιβάλ, νέοι από κάθε γωνιά του κόσμου. Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, τονίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης του χαρακτήρα της ΠΟΔΝ, του πολιτικού περιεχομένου των ΠΦΝΦ, κόντρα στον ιμπεριαλισμό, την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των δύο πρώην προέδρων της ΠΟΔΝ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη και Δημήτρη Παλμύρη, οι οποίοι ανέδειξαν την ιστορική πορεία και τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΠΟΔΝ, την ανάγκη ενίσχυσής της. Μάλιστα, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης καταδίκασε την προσπάθεια της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και άλλων αστικών κυβερνήσεων να παρέμβουν και να ελέγξουν το περιεχόμενο και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, που συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς σε όλο τον κόσμο, να γίνεται προσπάθεια "αποπολιτικοποίησης" του ΠΦΝΦ. Δε γίνεται να ξεχάσουμε την πάλη των λαών, τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, την κόκκινη σημαία που καρφώθηκε στο Ράιχσταγκ, στην καρδιά του φασισμού...», κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα από τους συμμετέχοντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη ρωσική πρεσβεία (2017-10-20 00:00:00.0)
Στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας Φοιτητών το ΠΣΕ (2010-12-11 00:00:00.0)
Η μάχη σε κάθε χώρα δυναμώνει τον κοινό διεθνή αγώνα (2010-05-08 00:00:00.0)
Πάνω από 6.000 εθελοντές στις εκδηλώσεις (2005-06-25 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αιτήσεις συμμετοχής (2005-05-18 00:00:00.0)
Για τις διεθνείς σχέσεις της ΚΝΕ (1997-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ