Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στην Καλών Τεχνών

Σήμερα η εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και την Τέχνη, με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εργο του Καζιμίρ Μάλεβιτς, περίπου το 1910
Εργο του Καζιμίρ Μάλεβιτς, περίπου το 1910
Εγκαινιάστηκε χτες η εικαστική έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη. Την έκθεση διοργανώνουν η ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ και η ΟΒ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της ΚΝΕ, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Νοέμβρη.

Σήμερα Τρίτη, στις 19.00, στο θέατρο της σχολής, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον πολιτισμό». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα ακουστούν κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη.

Μέσα από την έκθεση, οι σπουδαστές της Σχολής και γενικότερα οι επισκέπτες θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια εικόνα του συνόλου των καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Ρωσία την περίοδο 1910 - 1930 και τους αποδόθηκε αργότερα, από τους ιστορικούς της Τέχνης, ο όρος Ρωσική Πρωτοπορία. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και τις έντονες συχνά διαμάχες, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα είχαν ως κοινά χαρακτηριστικά την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος, την αναζήτηση καινούργιων μορφών και μέσων έκφρασης στα διάφορα είδη της Τέχνης και τη μεταξύ τους σύνδεση, στο φως των συνταρακτικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Η Ρωσική Πρωτοπορία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων παρακαταθηκών ύφους, γνώσεων και επινοήσεων σε όλα τα είδη της Τέχνης, που έως τις μέρες μας επηρεάζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Για το περιεχόμενο της έκθεσης έχει χρησιμοποιηθεί και υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, στις 19.00, στον κινηματογράφο της σχολής, όπου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου». Θα μιλήσει, μέσα από παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και προβολή σχετικών αποσπασμάτων τους, ο σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σταματόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ