Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Σωκράτη Καψάσκη στο «Στούντιο»

Από χτες μέχρι και αύριο Τετάρτη, διοργανώνεται στον κινηματογράφο «Στούντιο» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής) αφιέρωμα στον Σωκράτη Καψάσκη. Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του και 50 χρόνια από τη μέρα που ίδρυσε και λειτούργησε ο Σ. Καψάσκης το «Στούντιο», οι φίλοι του διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα για το ποιητικό, πεζογραφικό, μεταφραστικό, κινηματογραφικό έργο και γενικότερα την πολιτιστική συνεισφορά του.

Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, μιας και στις 30 Οκτώβρη του 1967 «άρχισε τη λειτουργία του το "Στούντιο" που ως "σινέ τέχνης" και κέντρο σινεφίλ της εποχής, μόρφωσε και διαπαιδαγώγησε καλλιτεχνικά και πολιτικά ολόκληρη τη δικτατορική και μεταπολιτευτική γενιά. Σημειωτέον ότι την άδεια λειτουργίας την πήρε στις 20 Απριλίου του 1967. Μία μέρα αν καθυστερούσε η άδεια, δεν θα βλέπαμε καμία καλλιτεχνική ταινία κατά τη διάρκεια της 7ετίας.

Στο τριήμερο αφιέρωμα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη τριών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης: ΕΡΜΕΙΑΣ, ΑΘΗΝΑ και ΔΙΟΝΥΣΟΣ, θα παρουσιαστούν το ποιητικό, πεζογραφικό και μεταφραστικό του έργο, ταινίες μικρού μήκους που είχε εκείνος επιλέξει να προβληθούν στο "Στούντιο", καθώς και ταινίες μεγάλου μήκους τις οποίες είχε σκηνοθετήσει».

Χτες παρουσιάστηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων από τους Βελισσάριο Κοσσυβάκη, σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του κινηματογράφου «Στούντιο», και τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα. Ο Δ. Βεζύρογλου μίλησε για τον Καψάσκη ως ιδρυτή του «Στούντιο». Προβλήθηκαν οι ταινίες «Τζίμης ο Τίγρης» του Π. Βούλγαρη και «Ερωτικές Ιστορίες» του Σ. Καψάσκη.

Σήμερα, στις 20.30, η Αρετή Καλεσάκη θα παρουσιάσει τον πεζογράφο και μεταφραστή Σ. Καψάσκη και οι Μανώλης Γιούργος και Τάσος Ράπτης θα διαβάσουν αποσπάσματα από το «Πέρα απ' το χαμόγελο» και από τη μετάφραση του «Οδυσσέα» του James Joyce. Θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους: «Το Γκάζι» του Δημήτρη Σταύρακα, «Η Ρόδα» του Θόδωρου Αδαμόπουλου, «Η Λίζα και η άλλη» του Τ. Σπετσιώτη, καθώς και η μεγάλου μήκους ταινία του Σωκράτη Καψάσκη «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος». Προλογίζει ο Γιώργος Μπράμος, κριτικός.

Αύριο Τετάρτη, στις 18.30, η Πέρσα Κουμούτση θα παρουσιάσει τον ποιητή Σ. Καψάσκη. Αποσπάσματα ποιημάτων του θα διαβάσουν οι Α. Φόνσου, Ρ. Αξελός και Π. Βίτσικας. Θα προβληθούν η ταινία μικρού μήκους «Θηραϊκός Ορθρος» του Κώστα Σφήκα και του Σταύρου Τορνέ και η μεγάλου μήκους ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός», του Σωκράτη Καψάσκη. Προλογίζει ο Τάσος Γουδέλης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ