Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ανέξοδη ευαισθησία για τους νεφροπαθείς

Επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας προς τους νεφροπαθείς με υποσχέσεις για θετική αντιμετώπιση μέρους των αιτημάτων τους, που αποτελούν ψίχουλα μπροστά στα ζωτικά προβλήματά τους, επιχείρησε να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Ετσι, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης κάλεσαν τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου για να τους ανακοινώσουν ότι βλέπουν θετικά το αίτημά τους για την έκδοση πλήρους σύνταξης στα 15 χρόνια εργασίας παραχθείσας εν ασθενεία και ότι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα. Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση βεβαίως θα πρέπει να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν αφορά περισσότερους από 10 νεφροπαθείς - αφού το προσδόκιμο ζωής για τους νεφροπαθείς είναι τα 12 χρόνια και ελάχιστοι καταφέρνουν να εργαστούν επί 15 χρόνια - ενώ αν τελικά προχωρήσει θα έρχεται να επανορθώσει την αδικία σε βάρος των νεφροπαθών, αφού εξαιρούνται από τις αναπηρικές συντάξεις που παίρνουν οι άλλες κατηγορίες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το πραγματικά σημαντικό ζήτημα της συνταξιοδότησης των νεφροπαθών που δεν κατορθώνουν να συμπληρώσουν 15 χρόνια δουλιάς, η ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε καν υποσχέσεις και παρέπεμψε το θέμα στις γενικότερες αποφάσεις που θα παρθούν «εν καιρώ» συνολικά για το ασφαλιστικό στη χώρα μας. Οι συγκεκριμένοι νεφροπαθείς, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Σιούφα και συνταξιοδοτούνται με συντάξεις που ξεκινούν από 32.000 δραχμές το μήνα!

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εργασίας μας δίνει υποσχέσεις για τα αιτήματά μας. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δε θα μείνουμε στις υποσχέσεις, άλλωστε το κόστος για τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι μηδαμινό. Πάντως, το πρόβλημα παραμένει για τους νεφροπαθείς που υπάγονται στο νόμο Σιούφα», υπογράμμισε σχετικά στο «Ρ» η γενική γραμματέας του Συνδέσμου Β. Χρυσικοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ