Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Λεύκωμα Μνημείων της Εθνικής Αντίστασης

Εκδοση του ΚΜΙΕΑ

Οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας αποτελούν την ιδεολογική θωράκισή μας για αντίσταση και πάλη, ενάντια σε ξένους επιδρομείς ανά τους αιώνες. Είναι οι αστείρευτες δυνάμεις που ενέπνευσαν εμάς τους επιζώντες του έπους του '40 και της κατοχικής εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης. Αλλά και σήμερα βιώνουμε τις δυνάμεις αυτών των ιδανικών και οραμάτων της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τη μεγαλειώδη αντίσταση του ελληνικού λαού, ενάντια στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Τις παραδοσιακές ρίζες μας και τα ιδανικά και οράματα της Εθνικής Αντίστασης, προσπάθησαν οι ντόπιες και ξένες αντιδραστικές δυνάμεις να τις εξαφανίσουν, γιατί ήταν και είναι ο πιο επικίνδυνος ανίκητος εχθρός τους. Επί 30 και πλέον χρόνια επιδόθηκαν σε ανελέητους εξοντωτικούς κατατρεγμούς, κατόπιν συνέχισαν και συνεχίζουν με άλλα μέσα και τρόπους, διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορίας. Και ακόμη με ισοπεδωτική πολιτιστική εισβολή, ιδίως στους χώρους της νεολαίας, επιχειρούν να αλλοτριώσουν την εθνική μας ταυτότητα, να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας.

Το Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ), έχει επωμιστεί το βαρύ έργο μελέτης, έρευνας, συντήρησης και μεταλαμπάδευσης στις νεότερες γενιές, της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και μέσα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας του, είναι η έκδοση του «Λευκώματος Μνημείων της Εθνικής Αντίστασης».

Το «Λεύκωμα» αυτό είναι μια προσπάθεια καταγραφής, κατανόησης και αφομοίωσης του μεγαλειώδους ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος, μέσω των εικόνων των Μνημείων που συμβολίζουν ηρωικά γεγονότα, με αντίστοιχη σύντομη παρουσίασή τους (στα ελληνικά και αγγλικά). Τα μνημεία αυτά έχουν ανεγείρει επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς και φίλοι πεσόντων αγωνιστών και σε πολλές περιπτώσεις οι Τοπικοί Δήμοι και Κοινότητες.

Αποφασιστικός στην προσπάθεια αυτή είναι ο ρόλος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) των Πανελληνίων Ενώσεων Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας», Αναπήρων και Αξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίες από το 1964 επιδίωξαν και πέτυχαν την ανέγερση Μνημείων με αγώνες ενάντια στο κατεστημένο, που εμπόδιζε μια τέτοια προσπάθεια προβάλλοντας δυσκολίες και διώξεις ακόμα.

Τα μνημεία καταχωρούνται κατά περιοχές και χρονολογική σειρά και είναι ταξινομημένα ανάλογα με το γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή της ανέγερσης του.

Πολλά είναι αφιερωμένα στη μνήμη Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν μαζικά, και όπου χαραγμένα ονόματά τους δεν είναι ευανάγνωστα, δημοσιεύονται χωριστά. Αλλα ανεγέρθηκαν για να τιμηθούν ένδοξες μάχες του ΕΛΑΣ και άλλα για να τιμηθούν αγωνιστές πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας, ηρωικές μορφές Ελληνίδων και Ελλήνων αγωνιστών.

Για το κάθε μνημείο υπάρχει σύντομος πληροφοριακός σχολιασμός που αναφέρει το λόγο ανέγερσής του, την πρωτοβουλία ανέγερσης, γιορτασμούς, αποκαλυπτήρια κλπ. Ετσι καταγράφεται η λαϊκή προσπάθεια και με τον τρόπο αυτό η πρόσφατη ιστορία του λαού μας, της Εθνικής Αντίστασης. Νομίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό πατριωτικό έργο και το «Λεύκωμα» σε καλαίσθητη πολυτελή έκδοση, δεν πρέπει να λείψει, όχι μόνο από τη βιβλιοθήκη κάθε αγωνιστή, αλλά να γίνει προσπάθεια ευρείας κυκλοφορίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ