Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ - ΠΥΡΓΟΥ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Ως πότε θα καλύπτουν τις παρανομίες;

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας παραπέμπει στο Κακουργιοδικείο πάνω από 30 κατηγορούμενους

Στη δικαιοσύνη «πάει» η υπόθεση οριοθέτησης του οικισμού «Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος», στα παράλια της Λάρισας. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας παραπέμπονται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πάνω από 30 κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους ένας πρώην νομάρχης Λάρισας, ο Απ. Βλασιάδης, η διευθύντρια της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι κ.ά.

Για εννιά από τους κατηγορούμενους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής εγγύησης από 1 μέχρι και 5 εκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίκη θα διεξαχθεί τον Απρίλη του 2002.

Οι κατηγορίες, που αναφέρονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αφορούν παρανομίες και παρατυπίες που - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - διαπράχτηκαν στην οριοθέτηση του εν λόγω οικισμού, καθώς και ψευδείς βεβαιώσεις, νοθεύσεις και υπεξαγωγές εγγράφων, παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών κ.ά.

Η οριοθέτηση του οικισμού, που έγινε από τη διευθύντρια της Πολεοδομίας και με απόφαση του τότε νομάρχη, κρίθηκε παράνομη και παράτυπη από επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ - εκδόθηκαν και τα σχετικά πορίσματα - αλλά και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ωφελημένος από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η οριοθέτηση του οικισμού φέρεται να είναι και ο σύζυγος της διευθύντριας της Πολεοδομίας, αφού έκταση πολλών στρεμμάτων που ανήκε σ' αυτόν εντάχθηκε στον οικισμό και αξιοποιείται καταλλήλως - χωρίς, μάλιστα, να πληρωθούν οι ανάλογες εισφορές σε γη και χρήμα - προσπορίζοντάς του μεγάλα κέρδη. Στον οικισμό οικόπεδα απέκτησαν και υπάλληλοι της Πολεοδομίας της Νομαρχίας, όπως και ο κατηγορούμενος πρώην νομάρχης, που το αγόρασε, με πολύ χαμηλό αντίτιμο, από τον σύζυγο της διευθύντριας.

Η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Οχι μόνο μέσω της υπηρεσιακής οδού, αλλά και διά δημόσιων αναφορών και παρεμβάσεων, καθώς το θέμα έφτασε με σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ και ο Τύπος ασχολήθηκε πολλές φορές. Παρ' όλα αυτά ο Κ. Λαλιώτης όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά κωλυσιεργεί και, ουσιαστικά, καλύπτει τις παρανομίες, επιτρέποντας έτσι, εκτός των άλλων, να υποβαθμίζεται το περιβάλλον σε μία περιοχή πολύ όμορφη - συνδυάζει βουνό και θάλασσα - και τουριστικώς αξιοποιήσιμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας, αν και το έχει στα χέρια του εδώ και τρία χρόνια, περίπου. Ευθύνες έχει, βεβαίως και ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος, ο οποίος δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως φαίνεται να καλύπτει τους παρανομούντες.

Το θέμα είναι εν γνώσει και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος, αν και αρμόδιος, αδρανεί.

Η λύση του προβλήματος - όπως αναφέρεται και στις προτάσεις των πορισμάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ - περιλαμβάνει:

- Ακύρωση και επανακαθορισμό των ορίων του οικισμού, ώστε να εμπεδωθεί η νομιμότητα.

- Προσδιορισμό των αναγκών του οικισμού για κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους.

- Πολεοδόμηση της υπόλοιπης περιοχής, κατόπιν μελέτης, ως β` παραθεριστικής κατοικίας.

Ο Κ. Λαλιώτης γνωρίζει ότι αυτή είναι η νόμιμη και αποδοτική λύση του προβλήματος. Δεν προχωράει, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση, κρατώντας «ομήρους» τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων της περιοχής, οι οποίοι, λόγω αυτής της εκκρεμότητας, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ