Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παρουσίασε τις θέσεις της ενόψει των δικηγορικών εκλογών

Από την προχτεσινή εκδήλωση
Από την προχτεσινή εκδήλωση
Τις θέσεις της ενόψει των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, στις 26 Νοέμβρη, παρουσίασε προχτές η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Την παρουσίαση των θέσεων έκανε ο Αγγελος Βρεττός, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο οποίος απευθύνθηκε στους δικηγόρους του καθημερινού μόχθου, στους μισθωτούς, στους νέους και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους οποίους κοινωνικοταξικά εκπροσωπεί η παράταξη. Τόνισε ότι στον αντίποδα βρίσκονται οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο των δικηγόρων οι οποίες «συγκροτούν το προεδρείο της Ολομέλειας των Συλλόγων, που προσποιούνται δήθεν τους ανεξάρτητους και που στηρίζονται κρυφά ή φανερά από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη στάση τους διαχρονικά στήριξαν και προώθησαν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ, αντιλαϊκή πολιτική που θα στηρίξουν και θα υλοποιήσουν στο βαθμό που τους αναλογεί και στο μέλλον».

Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση των δυνάμεων της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων" στα ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός διακριτού ριζοσπαστικού πόλου και στο χώρο των δικηγόρων, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Τους μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Παλεύει σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τη ρήξη και την ανατροπή της πολιτικής τους».

Εκτός από τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου (Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις) που έχει αναδείξει η παράταξη, ο Αγγ. Βρεττός επισήμανε ότι η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» έχει αναδείξει και ζητήματα «που μας αφορούν και που αφορούν τις λαϊκές ελευθερίες, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Εχουμε σταθεί με ανιδιοτέλεια στο πλευρό διωκόμενων εργαζομένων και λαϊκών αγωνιστών και καλέσαμε κάθε ριζοσπαστικά σκεπτόμενο δικηγόρο να κάνει το ίδιο», είπε.

Η παράταξή μας, ανέφερε ο ομιλητής, «φιλοδοξεί να αναδείξει την άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους φορείς της. Αντιλαμβανόμαστε τον δικηγόρο όχι ως απλό διεκπεραιωτή των οικονομικών συμφερόντων του εντολέα του, αλλά ως κοινωνικό αγωνιστή, μαχητικό υπερασπιστή των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών και συλλογικών δικαιωμάτων, ο οποίος έχει άποψη για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, μάχεται στο πλευρό της εργατικής τάξης, του συνόλου των εργαζομένων και του λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν είμαστε συλλειτουργοί μιας Δικαιοσύνης που στρέφεται εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, που κηρύσσει διαρκώς τις απεργίες τους παράνομες, που ποινικοποιεί τους λαϊκούς αγώνες, που διαμορφώνει αντεργατικές και αντιδραστικές νομολογίες, που στήνει "μαθητοδικεία" και "αγροτοδικεία"».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της συντριπτικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. «Η παράταξή μας, με μέλη της, όπως και άλλους συναδέλφους, παρίσταται ως πολιτική αγωγή και αγωνίζεται καθημερινά στην κατεύθυνση αυτή. Στον αντίποδα, απερχόμενα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ που δεν ντράπηκαν να είναι μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη των εγκληματιών ναζιστών, που ζητούν την ψήφο των συναδέλφων, χρειάζονται απομόνωση και μαύρισμα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της παράταξης στο ΔΣ του ΔΣΑ και υποψήφιος, Αντώνης Αντανασιώτης, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΔΣΑ, όπως και της ηγεσίας της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, απέναντι στη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, το «λιβάνισμά» τους στην ΕΕ, που συνόδευσε την υποστήριξη του «ναι» στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015, την απουσία οποιουδήποτε ενδιαφέροντος για την υπεράσπιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μισθωτών σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία, την υπεράσπιση του αντιδραστικού θεσμού της άσκησης, με μέτρα μάλιστα για την ενίσχυσή του, απορρίπτοντας και στα ζητήματα αυτά τις προτάσεις της παράταξης, π.χ. για την κατάργηση της άσκησης και την ένταξή της στις προπτυχιακές σπουδές.

Στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που συναντούν και οι νέοι δικηγόροι, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Αλεχάντρο Οικονόμου, υποψήφιος της παράταξης. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες δεν αναγνωρίζονται το δικαίωμα της πληρωμένης άδειας, της αναρρωτικής άδειας, όπως και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του ότι όλοι είμαστε συνεργάτες, αφεντικό και εργαζόμενοι το ίδιο. Η κατάσταση συντηρείται προκειμένου οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες να έχουν εξασφαλισμένο φθηνό επιστημονικό υπαλληλικό προσωπικό, που θα παρέχει γρήγορες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πλούσιους πελάτες τους, επιχειρηματίες και καπιταλιστές και, φυσικά, κέρδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ