Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
«Κόπηκε» το έργο στο Τέμενος Νέστου

Η λεγόμενη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προχωρά ήδη στην αξιολόγηση προτάσεων μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών

Ακόμα και με τη χρήση ανυπόστατων και ανύπαρκτων στοιχείων, αλλά και με την κατά παραγγελία εκπόνηση... οικονομοτεχνικών μελετών, η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ, εκτελώντας τις κυβερνητικές εντολές, άρχισε να περικόπτει έργα, που χαρακτηρίζονται μείζονος σημασίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, προκειμένου να παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, στις 20 του Σεπτέμβρη 2001, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ακυρώσει την κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας, ισχύος 19,5 MW, στη θέση Τέμενος στον ποταμό Νέστο, διότι με βάση μια κατασκευασμένη μελέτη που παρουσιάστηκε δεν τη συμφέρει! H εν λόγω μελέτη, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ, είναι ανυπόστατη, αλλά με βάση αυτή πάρθηκε η απόφαση της περικοπής του έργου! Η σχετική απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που δύο ιδιωτικές εταιρίες, η ΤΕΡΝΑ και η ΑΕΓΕΚ, διεκδικούν την κατασκευή του έργου. Μάλιστα, έχουν καταθέσει και σχετική αίτηση για αδειοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ίδια (ΡΑΕ), απροκάλυπτος αρωγός των ιδιωτικών συμφερόντων, με χτεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων των παραπάνω ιδιωτικών επιχειρήσεων!!!

Η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, που εντάσσεται στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της παράδοσης του ενεργειακού τομέα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, δρομολογήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης. Το Γενάρη του 2001, δε συμπεριέλαβε το έργο στο πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο και ανέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΥΕ) να εκπονήσει νέα μελέτη, προκειμένου να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου. Τον Απρίλη του 2001, ο Κλάδος Μελετών της ΔΑΥΕ είχε ολοκληρώσει και παραδώσει στους αρμόδιους υπηρεσιακούς προϊσταμένους μελέτη σκοπιμότητας, απ' όπου προέκυπτε η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου. Η μελέτη αυτή δεν παρουσιάστηκε ποτέ και αντικαταστάθηκε από νέα, η οποία εκπονήθηκε από έναν μηχανικό της ΔΑΥΕ σε συνεργασία με το διευθυντή και τον διευθύνοντα σύμβουλο, εν αγνοία του αρμόδιου κλάδου της ΔΕΗ. Στη βάση της τελευταίας αυτής μελέτης, το ΔΣ απέρριψε την κατασκευή του έργου, αγνοώντας, με αυτόν τον τρόπο, απαξιώνοντας και διαλύοντας ουσιαστικά αυτή τη διεθνούς κύρους τεχνική μονάδα.

Η ΔΕΗ, παλαιότερα, μέσα από οικονομοτεχνική μελέτη για τη βέλτιστη αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Νέστου, κατέληξε στη λύση της κατασκευής 3 υδροηλεκτρικών σταθμών, από τους οποίους ο Θησαυρός και η Πλατανόβρυση ολοκληρώθηκαν και έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία. Το Τέμενος δημοπρατήθηκε το 1998 αλλά ο διαγωνισμός δεν κατακυρώθηκε μέχρι σήμερα. Το έργο στο Τέμενος χαρακτηρίζεται απαραίτητο για την καλή λειτουργία των άλλων υδροηλεκτρικών σταθμών (Θησαυρός, Πλατανόβρυση) και συμπληρωματικό στο υδροηλεκτρικό σύστημα του Νέστου. Η εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας, που εκπονήθηκε από τον αρμόδιο Κλάδο Μελετών της ΔΑΥΕ, κατέληγε ότι το έργο παρουσιάζει θετική χρηματοοικονομική απόδοση με ιδιαίτερα ελκυστικό κόστος κιλοβατώρας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ίδια την παραγωγή του έργου, όσο και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας και απόδοσης του έργου της Πλατανόβρυσης και του Θησαυρού. Η νέα, κατά παραγγελία μελέτη, σημειώνει ότι η «... κατασκευή σήμερα του έργου δε θα αυξήσει τον πλούτο της Εταιρίας...»!

Στη νέα αυτή μελέτη, όπου οι ειδήμονες κάνουν λόγο ότι χρησιμοποιούνται και αντιεπιστημονικά στοιχεία, αναφέρεται πως η κατασκευή και η κερδοφόρος λειτουργία του έργου απαιτούν την επιδότηση της κιλοβατώρας κατά 8 δραχμές! Αυτό αποκαλύπτει και όλη την ουσία της ακύρωσης του έργου: Και θα το εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες, και το νερό θα πουλάνε στους αγρότες, και επιδότηση της κιλοβατώρας θα έχουν... Αυτή είναι η απελευθέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ