Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ανοίγει κερδοφόρα πεδία για το κεφάλαιο, επικίνδυνους δρόμους για το λαό

«Η πολιτική σας για το Διάστημα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική του κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη κερδοφορία σε νέους παρθένους στρατηγικούς τομείς, όπως το Διάστημα, και την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται από την περασμένη Τετάρτη 6/12 το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τίτλο «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων - Ιδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις».

Πρόσθεσε ότι η ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, που προβλέπει το νομοσχέδιο και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει σκοπό να «διευκολύνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του Διαστήματος και των διαστημικών δικαιωμάτων της χώρας», ενώ, όπως σημείωσε, είναι ήδη σε εξέλιξη ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και μη, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα».

Ως απόδειξη ανέφερε τα όσα είχαν ειπωθεί μία μέρα πριν, το βράδυ στης περασμένης Τετάρτης 6/12, στη συνεδρίαση των Επιτροπών με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Θ. Πότσης, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Το Διάστημα είναι μια αγορά, τουλάχιστον, 200 δισ. δολαρίων το χρόνο (...) Για εμάς αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία (...) να πάρουμε ένα κομμάτι της πολύ μεγάλης αυτής πίτας».

«Μια διαμάχη, λοιπόν - συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης - ανάμεσα στο ξένο και στο εγχώριο κεφάλαιο για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της "πίτας", καθώς, βέβαια, και τα μερίδια από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα κατευθύνονται, πάλι και αυτά, με τη σειρά τους, για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και για την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

«Εχουν καμία σχέση - πρόσθεσε - αυτά με την αξιοποίηση του Διαστήματος για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως, για παράδειγμα, για την πρόγνωση σεισμικών και πλημμυρικών φαινομένων, για την ανάπτυξη της τεχνικής και των τηλεπικοινωνιών, για την εθνική ασφάλεια της χώρας, την κοινωνική εξέλιξη και πρόοδο, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ευημερία του λαού μας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ