Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρχίζει αύριο, με διευρυμένη και «βαριά» ατζέντα

Με διευρυμένη και «βαριά» ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέματα προς συζήτηση την πρώτη μέρα είναι η κοινή πολιτική άμυνας, το Μεταναστευτικό, οι εξωτερικές σχέσεις κ.ά., ενώ τη δεύτερη η ΟΝΕ και η τραπεζική ένωση, υπό το πρίσμα της συζήτησης για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρωζώνη που να απαντούν στις ανάγκες των μονοπωλίων της ΕΕ, συζήτηση που διεξάγεται εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Στην καθιερωμένη του πρόσκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν παρθεί σε εθνικό και σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ, που όπως υποστηρίζει τους δίνουν σήμερα τη δυνατότητα «να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων», λόγω κινδύνων όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο αυξημένος προστατευτισμός, η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι κίνδυνοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κίνδυνοι που καθορίζουν το πλαίσιο του προβληματισμού για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρει.

Το ΕΣ αναμένεται να χαιρετίσει την έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και να επανεξετάσει την πρόοδο σε άλλους τομείς, ιδίως τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι η PESCO συνιστά βήμα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να αποκτήσουν και «αυτοτελείς» δυνατότητες και μηχανισμούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Στο φόντο αυτό, χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε θέσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου αυτή να καταστεί περισσότερο «ανταγωνιστική και καινοτόμα».

Μεγάλο κεφάλαιο της συνεδρίασης αποτελούν και οι εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Μεταναστευτικό.

Την απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια ανέδειξε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, μετά το πέρας των εργασιών του ΣΓΥ, ο οποίος επισήμανε «ως ιδιαίτερα θετική την ενεργοποίηση της ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας (PESCO), γιατί προωθεί την αυτονομία της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και το ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παίκτη», σημειώνοντας «την ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων σε μη στρατιωτικούς τομείς, όπως οι υβριδικές απειλές, η φύλαξη συνόρων και η θαλάσσια ασφάλεια».

«Ρέει» το χρήμα για τα μονοπώλια

Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται και τα ζητήματα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, όπως φιγουράρουν και στις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, τις οποίες ενέκρινε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάζοντας με τη σειρά του πλάτες, αποφάσισε την επέκταση του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ μέχρι το 2020 και την αύξηση του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Στόχος η «ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας στους τομείς της Ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης, της Ερευνας και της Καινοτομίας, των βιώσιμων μεταφορών, του ψηφιακού τομέα».

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γ. Κατάινεν δήλωσε ότι αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 251,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ ανέρχονται σε 49,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και βρίσκονται και στα 28 κράτη - μέλη. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το πακέτο Γιούνκερ, ενώ καθησύχασε τα κεφάλαια όλων των κρατών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός Ανατολής - Δύσης. Το πακέτο Γιούνκερ διατρέχει την Ευρώπη».

Συνολικά πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και διαπιστώνει αύξηση των επενδύσεων στην ΕΕ, καταγράφει με ανησυχία ότι αυτές υπολείπονται των προ κρίσης επιπέδων και δηλώνει ότι θα προβεί «σε πλήρη αξιολόγηση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να μειωθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη - μέλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ