Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αθλια παζάρια στην πλάτη χιλιάδων ξεριζωμένων

Eurokinissi

Στην πλάτη χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, αποδιωγμένων απ' τις εστίες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ως συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, και στο φόντο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, αναζωπυρώνονται οι κόντρες και το παζάρι με επίκεντρο το Μεταναστευτικό τόσο ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ.

Πλευρές αυτού του παζαριού είναι οι απειλές της Τουρκίας ότι θα σπάσει τη συμφωνία αν δεν ικανοποιηθούν αξιώσεις της για χρηματοδότηση αλλά και ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στη βίζα κ.ά., η σθεναρή εναντίωση κρατών - μελών της ΕΕ να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το αίτημα που φέρεται να κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στον Τ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα να συναινέσει η Τουρκία στη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά σε κλειστά κέντρα διαμονής στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς η Ελλάδα να χάσει το δικαίωμα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους κ.ά.

Τελευταίο «επεισόδιο» η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, να θέσει θέμα κατάργησης του μέτρου των ποσοστώσεων, προς προβληματισμό, όπως λέει, ώστε να παρθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη. Στην καθιερωμένη προ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου επιστολή του στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπως της σημερινής που συζητά και το Μεταναστευτικό, εισηγείται επανεξέταση του μέτρου - που αφορά κυρίως Ελλάδα και Ιταλία - το οποίο χαρακτηρίζει «αναποτελεσματικό» και «διχαστικό». Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων αφορούσε 160.000 πρόσφυγες έως το φθινόπωρο, όμως συνολικά έχουν διαμοιραστεί περίπου 32.000.

Προτείνει καλύτερη προετοιμασία, διαβλέποντας αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με μέτρα ασφάλισης των συνόρων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική «προστασία» των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», δηλαδή, μεγαλύτερη καταστολή. Ζητά προς τούτο εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενίσχυση των σχέσεων με χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και προσφύγων για την από κοινού αποτρεπτική δράση, μεταρρύθμιση του κανονισμού όσον αφορά την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας», προώθηση της επανεγκατάστασης. Με άλλα λόγια, οι ξεριζωμένοι θα πέφτουν πάνω στα «τείχη» της ΕΕ, αλλά και στα αποτρεπτικά μέτρα που θα παίρνουν χώρες διέλευσης, όπως η Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό, υφιστάμενοι συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

Η πρώτη αντίδραση ήταν του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή», προσθέτοντας ότι «υπονομεύει τη δουλειά των προηγούμενων ετών».

Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε και επισήμως τη διαφωνία της στην πρόταση Τουσκ. «Η επιστροφή σε ένα μοντέλο προ-κρίσης, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση δεν είναι επιλογή. Κάτι τέτοιο θα πρόδιδε τη συλλογική μας προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μ. Σχοινάς. Μάλιστα, εξέφρασε τη δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ότι το σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αντιμετωπίζει το θέμα Σένγκεν, αναφέροντας πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συνόρων και τη χρηματοοικονομική στήριξη για την Αφρική, αλλά και με τη διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης στη ζώνη Σένγκεν.

Θύμισε δε ότι «η απόφαση για το μηχανισμό μετεγκατάστασης είναι απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και «η νομιμότητά της έχει επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Στα «κάγκελα» ανέβηκαν κυβέρνηση και κόμματα της αστικής διαχείρισης μετά την παρέμβαση Τουσκ, ομνύοντας στην «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», που πάντως δεν έχει εκφραστεί προσώρας, όπως μαρτυρούν τα πενιχρά αποτελέσματα του προγράμματος μετεγκατάστασης. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, να έχει συνάντηση με την Αγκελα Μέρκελ, τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ και ενδεχομένως τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, για τη συζήτηση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου αναμένεται να εκφράσει τη ριζική διαφωνία του στις δηλώσεις Τουσκ και να υποστηρίξει ότι «πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι η πρόταση Τουσκ «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ