Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης
Ανακυκλώνουν τους άνεργους

Η πράξη αποδεικνύει τον αντεργατικό χαρακτήρα τους, ενώ οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη διαλυτική εφαρμογή τους  

Η εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης δεν έχει προχωρήσει με εκείνους τους ρυθμούς, που θα ήθελε η κυβέρνηση και στις 7 πρώτες περιοχές, όπου αποφασίστηκε να προωθηθούν και ούτε έχει βρει την ανταπόκριση που προσδοκούσε από τους εργαζόμενους. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων ήταν έντονες από την αρχή και σε αρκετές περιοχές δεν τα δέχτηκαν, αφήνοντας κυβερνητικούς τοπικούς άρχοντες, να τα προωθούν μόνοι τους μαζί με επιχειρηματίες. Βεβαίως, υπάρχουν και αρκετές ακόμη περιοχές, εκτός των 7, που έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συζητήσεων και προτάσεων για την εφαρμογή των ΤΣΑ. Ακόμη, όμως, δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος. Παράδειγμα η Σάμος, που πρόσφατα έγινε προσπάθεια από τον νομάρχη, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαλόγου. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, όμως, όχι απλώς αρνήθηκε να συμπράξει, αλλά κατήγγειλε και κάθε είδους προσπάθεια εφαρμογής των ΤΣΑ γενικότερα. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν κάνει δεκάδες φορείς της περιοχής.

Σε όσες περιοχές έχει προχωρήσει η εφαρμογή των ΤΣΑ, αποδείχτηκε ότι αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη μορφή διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που μόνο στη μείωση της ανεργίας δε βοηθάει. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθοί κάτω από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, είναι τα πρώτα αποτελέσματα, όπου έχουν εφαρμοστεί τα ΤΣΑ. Εργαζόμενοι με ειδικότητα και χρόνια προϋπηρεσία βρίσκονται να εργάζονται με το κατώτατο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της ΕΓΣΕΕ. Από την άλλη στις περιοχές, που ακόμη δεν έχουν πρακτικά εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, έχουν κατασπαταληθεί, κυρίως από δήμους και νομαρχίες, πολλά εκατομμύρια για μελέτες και πληρωμές υπαλλήλων - συντονιστών.

Οι μόνοι κερδισμένοι, δηλαδή, μέχρι σήμερα και εκεί που εφαρμόστηκαν και εκεί που δεν έχουν εφαρμοστεί είναι διάφοροι ιδιώτες και εργοδότες. Οσο για την ανεργία όχι απλώς δε μειώθηκε στις περιοχές αυτές, αλλά συνεχίζει να καλπάζει, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ορίζεται από το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεργοι απασχολούνται για κάποιους μήνες σε διάφορα προγράμματα των ΤΣΑ και μετά επιστρέφουν και πάλι στις λίστες της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ