Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμάζει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Το «ενδιαφέρον» για λύση στο Κυπριακό δεν είναι καθόλου τυχαίο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στα τέλη του Δεκέμβρη αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία το πλοίο «Deepsea Metro 2», το πρώτο πλοίο - γεωτρύπανο που αποκτά η χώρα για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Οπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΑΚΡ από την άνοιξη, η Τουρκία ιεραρχεί ψηλά την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ως περιοχές που θα στηρίξουν τα σχέδια μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το «Deepsea Metro 2» φτιάχτηκε στη Νότια Κορέα το 2011, έχει μήκος 229 μέτρα και μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος πάνω από 12 χιλιόμετρα.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει τα σεισμογραφικά ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» και «Ορουτς Ρέις», προκειμένου να συλλέξει γεωλογικά και άλλα δεδομένα, αξιολογώντας στη συνέχεια τις κινήσεις της στο επιχειρηματικό - και όχι μόνο - πεδίο.

Πάντως, τη σημασία που έχει η Μεσόγειος για την Αγκυρα δείχνει και η συνεχιζόμενη προκλητικότητά της σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, δεδομένων της θέσης της Κύπρου και της τεράστιας αξίας που έχει η διασφάλιση ισχυρής τουρκικής παρουσίας εκεί, σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία προχώρησε σε νέες παράνομες «δεσμεύσεις» περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ολα αυτά ενώ το πλοίο - γεωτρύπανο «Saipem 12.000» πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ, ώστε μέχρι τέλη Δεκέμβρη να «πιάσει δουλειά» για λογαριασμό του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, αρχικά στο «τεμάχιο 6» και μετά στο «τεμάχιο 3».

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι «οι άνευ χρονοδιαγράμματος διαπραγματεύσεις τέλειωσαν» και απέκλεισε συμμετοχή του ψευδοκράτους σε νέες συνομιλίες, χωρίς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάληξή τους. «Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση, με την αντίληψη ενός πακέτου, σε ένα πλαίσιο χρονοδιαγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει συμφωνημένα σε αυτό το νησί, κανείς δεν θέλει νέες συγκρούσεις... Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι συμφωνώντας με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το τι μπορεί να είναι αυτό είναι καθαρό. Είτε μία δομή με δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες, αποδεχόμενοι (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) ότι θα πρέπει να μοιραστούν κάποια πράγματα, είτε, αν δεν μπορούμε να είμαστε κάτω από μία δομή, να συνεχίσουν οι δύο οντότητες τη ζωή τους δίπλα - δίπλα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν...».

Η προκλητικότητα του ψευδοκράτους και συνολικά η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι άσχετες από τις ευρύτερες επιδιώξεις της τουρκικής πλουτοκρατίας, για την προώθηση των οποίων - μάλιστα - δείχνει ετοιμότητα και για απαιτούμενες «προσαρμογές» της τακτικής της. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε σχολιάσει ότι «αν είχε εφαρμοστεί δεόντως το Σχέδιο Ανάν (...) θα υπήρχε μια συμφωνία (σ.σ. αλλαγής) σχετικά με τον αριθμό των στρατευμάτων που εδρεύουν στο νησί», όπως και ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με τις πραγματικότητες της νήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ