Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Ρώσου αντιπροέδρου για τη ... νέα μοιρασιά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σχέδια για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών της Συρίας από τον πολυετή πόλεμο ξεδίπλωσαν χτες στη Δαμασκό Σύροι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Ασαντ και Ρώσοι ομόλογοί τους με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, στο πλαίσιο της «επόμενης μέρας» μετά την ήττα των περισσότερων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» και τη μοιρασιά που ετοιμάζεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Βασικό θέμα της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών ήταν οι προοπτικές διμερούς οικονομικής συνεργασίας. Σε ανακοίνωση της προεδρίας της Συρίας, επισημαίνεται ότι ανοίγονται «ευρείες οικονομικές προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες για τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Συρίας». Αργότερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύρο πρωθυπουργό Ιμάντ Χαμίς και τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ.

Πριν τις συρο-ρωσικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για την ανοικοδόμηση της Συρίας, οι Πρόεδροι Γαλλίας και Τουρκίας άσκησαν πιέσεις για προώθηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, ο καθένας με τον τρόπο του...

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, προέβλεψε ότι η μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία θα τελειώσει «στα μέσα με τέλη Φλεβάρη» και πως τότε θα χρειαστεί «να μιλήσουμε με τον Μπασάρ αλ Ασαντ» και τους εκπροσώπους του για να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Αργότερα, όμως, πρόσθεσε ότι ο Σύρος Πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του λαού του, ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης». Ο Πρόεδρος Ασαντ, πάντως, του απάντησε αργότερα ότι η Γαλλία «έχει βουτήξει τα χέρια της σε αίμα Σύρων από την αρχή του πολέμου» και πως γι' αυτό «δεν δικαιούται να αξιολογεί οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».

Παράλληλα, την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Τ. Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση στις συριακές μεθοριακές περιοχές Αφρίν, Μανμπίτζ, Τελ Αμπγιάντ, Ρας αλ Αούν και Καμισλί, που τελούν υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, λέγοντας ότι θέλει να «καθαρίσει» τα σύνορα της Τουρκίας «από τους τρομοκράτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ