Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Οι προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών δεν θα περάσουν!

Πολλά κρούσματα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων σημειώθηκαν και με αφορμή την απεργία της 14ης Δεκέμβρη. Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Αλλεπάλληλα κρούσματα τρομοκράτησης αγωνιζόμενων μαθητών σημειώνονται σε σχολεία, σε όλη τη χώρα, ενώ πολλά από αυτά εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή μαθητών στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 14ης Δεκέμβρη.

Αποβολές σε μαθητές, απειλές για αποβολή, απειλές για κόψιμο των εκδρομών ή/και για παρέμβαση εισαγγελέα σε σχολεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αλλά και προσπάθειες παρεμπόδισης εξορμήσεων της ΚΝΕ στα σχολεία, περιλαμβάνονταν σε αυτά τα κρούσματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η πολιτική της καταστολής και της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων συνεχίζεται στο ακέραιο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ακριβώς γιατί η τρομοκράτηση και η καταστολή πάνε χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Ειδικά δε στην περίπτωση των μαθητών, δείχνει ότι επιδιώκουν όχι απλά να καταπνίξουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και να μάθουν τους νέους από τα θρανία ακόμα να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Από την άλλη όμως φάνηκε και ότι η αποφασιστική αντίδραση φορέων του κινήματος στο πλευρό των μαθητών και των δικαιωμάτων τους μπορεί να βάλει φρένο στον αυταρχισμό, να κάνει πράξη το σύνθημα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»!

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, όπου ο διευθυντής Αρ. Λιάκου τιμώρησε με μονοήμερη αποβολή όσους μαθητές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης! Αμεση ήταν η αντίδραση εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων κ.λπ., με ανακοινώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας που πέτυχαν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και να σβηστούν οι αποβολές.

Στη Θεσσαλονίκη, σε τουλάχιστον 20 σχολεία, οι διευθυντές απειλούσαν 15μελή ότι αν συμμετάσχουν στην απεργία θα χάσουν την προγραμματισμένη πολυήμερη εκδρομή! Και αυτού του τύπου οι απειλές πατούν πάνω στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί η κυβέρνηση και που προβλέπει κόψιμο των μαθητικών εκδρομών για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται από μαθητικές κινητοποιήσεις, καθαρά ως τιμωρία, γιατί καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται επειδή κάνουν δυο και τρεις μήνες να στελεχωθούν τα σχολεία με όλους τους απαραίτητους καθηγητές...

Απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα πέφτουν από την πρώτη μέρα και σε σχολεία που προχωρούν σε κατάληψη, και τέτοια κρούσματα είχαμε το προηγούμενο διάστημα σε κατειλημμένα σχολεία στη Γραβιά και στη Λαμία. Οι απειλές τόσο για το κόψιμο των εκδρομών, όσο και για παρέμβαση εισαγγελέα, ισοδυναμούν ξεκάθαρα με ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μαθητών για καταλήψεις, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο.

Μαζί δε με τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών που πάνε να σηκώσουν κεφάλι, πάει και η προσπάθεια να αποκόψουν τους μαθητές από το πιο πρωτοπόρο κομμάτι της αγωνιζόμενης νεολαίας, την ΚΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό το κρούσμα στην Ξάνθη, όπου δυο μέρες πριν από την απεργία, αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» επιχείρησαν να παρεμποδίσουν εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το 4ο Λύκειο της πόλης, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν ταυτότητες και να απειλούν με προσαγωγές εκπαιδευτικούς και την ίδια τη διευθύντρια του σχολείου, που υπερασπίστηκαν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το δικαίωμα των μελών της ΚΝΕ να κάνουν εξόρμηση έξω από το σχολείο.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για άλλα κρούσματα, το ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη βδομάδα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ