Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης

Ενώ η «ασφάλιση των πολιτών» που προτάσσει το SPD σημαίνει αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Δύο βασικές προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες) θέτει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του σε γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ. Αυτές είναι: Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, και αλλαγές στην πολιτική για την Υγεία, διαφορετικά «οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό δεν θα είχαν νόημα».

«Αν η καγκελαρία συνεχίσει να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της ΕΕ όπως και πριν, δεν θα υπάρχει συνασπισμός με το SPD», είπε. Δήλωσε πως στηρίζει το αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τη βασική του ιδέα να ενδυναμωθεί η ΕΕ και να καταστεί παγκόσμιος παίκτης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Και επίσης είναι ξεκάθαρο πως οι παροχές Υγείας θα πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους (σ.σ. βασική κρατική και ιδιωτική ασφάλιση)», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το μοντέλο της «ασφάλισης πολιτών» (Burgerversiherung), που υποστηρίζεται από τους σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά», όλοι οι εργαζόμενοι - ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι - και αυτοαπασχολούμενοι θα ασφαλίζονται σε ένα ταμείο και θα έχουν ένα ενιαίο πακέτο «βασικών παροχών». Εργαζόμενοι με υψηλότερα εισοδήματα θα εξακολουθούν να έχουν την ευχέρεια για ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να έχουν επιπλέον και πιο εξειδικευμένες παροχές (π.χ. νοσοκομειακή περίθαλψη, οδοντοστοιχίες κ.λπ.). Πάντως η χρηματοδότηση της «ασφάλισης των πολιτών» θα προέλθει από τις τσέπες των ασφαλισμένων, καθώς θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα αυτές θα υπολογίζονται ως ποσοστό του συνολικού εισοδήματος (μισθός, περιουσιακά στοιχεία κ.ά.).

Οπως έχει τονίσει επανειλημμένως το στέλεχος του SPD για ζητήματα Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, η επιπλέον χρηματοδότηση των 12,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις ασφαλιστικές εισφορές: «Το ποσοστό εισφοράς στη νέα ασφάλιση πολιτών θα αυξηθεί από το σημερινό 15,7% σε 16,7%». Δηλαδή το μέγιστο μηνιαίο όριο θα ανέλθει από 682,95 σε 725,15 ευρώ. Ενδεικτικά, ένας εργαζόμενος στις κατασκευές και ένας οδηγός σιδηροδρόμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 400 ευρώ το χρόνο, ενώ μια προϊσταμένη νοσοκόμα στον δημόσιο τομέα με επιπλέον 500 ευρώ.

Επιπλέον, στις 7 Γενάρη αρχίζουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD για σχηματισμό κυβέρνησης, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη. Σε χτεσινή δημοσκόπηση του ΥouGov, το 47% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε παραίτηση της Μέρκελ πριν από το 2021 και το 36% είναι υπέρ της παραμονής της για ακόμη τέσσερα χρόνια στην καγκελαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ